Karp to jedna z tych potraw bez której nie sposób wyobrazić sobie świątecznego stołu. I choć cała moja rodzina przepada za smakiem tej ryby, to już niekoniecznie za nieprzyjemnych zapachem, który unosi się w całym domu po smażeniu na patelni.
Ale wcale nie musi tak być. Już za moment dowiesz się, jak w prosty i skuteczny sposób raz na zawsze rozwiązać problem z brzydkim zapachem przy smażeniu karpia.

Jak zniwelować uciążliwy zapach karpia?
Wszystko co musisz zrobić w tym przypadku, to podczas smażenia karpia dodać na patelnię kilka kawałków surowego ziemniaka. Dlaczego akurat ziemniaka? Okazuje się bowiem, że oprócz tego, że to warzywo jest zbawienne przy smażeniu pączków w rozgrzanym oleju, to jeszcze pomoże nam przy smażeniu karpia.
Może Cię to zdziwić w pierwszej chwili, ale surowy ziemniak na patelni to genialny „pochłaniacz” zapachów. Dzięki temu prostemu triku w całym domu podczas świąt będzie unosił się piękny zapach żywej choinki, a nie specyficzny aromat smażonej ryby. Czy to nie genialne?
A jeśli dla Twoich bliskich uciążliwy jest już sam zapach ryby, zawsze możesz pomoczyć ją w mleku przez kilka godzin, posypać aromatycznymi przyprawami lub obłożyć takimi warzywami jak: cebula, czosnek, czy marchewka.
Zobacz także: Jak usunąć ości z karpia?
Jeden komentarz