Jak zmiękczyć kapustę na gołąbki w kilka minut? Otóż okazuje się, że jak najbardziej! Sparzanie kapusty jest dobrym sposobem, lecz zajmuje piekielnie dużo czasu. Opiekanie liści w piekarniku jest nieco szybsze, ale w dalszym ciągu trzeba liczyć na dłuższe oczekiwanie. Pomyślałaś nad użyciem kuchenki mikrofalowej? Okazuje się, że jak najbardziej można w niej przygotować kapustę i zajmie nam to zaledwie kilka minut!
Gołąbki to pyszne tradycyjne danie, składające się z ryżowo mięsnego nadzienia i liści kapusty. Można je dowolnie modyfikować i zmieniać farsz, jednak jeden element pozostaje stały, a są nimi miękkie liście kapusty, które otulają farsz. Jak je przygotować w szybszy sposób? Spróbujemy odpowiedzieć na to pytanie!
Zacznij od wybrania odpowiedniej kapusty, my polecamy włoską, jej liście są z reguły miękkie i łatwo poddają się obróbce. Przed samym zawijaniem pamiętaj o wycięciu twardych części liścia przy łodydze. Jeśli tego nie zrobisz, gołąbki będą się źle zawijać, a w trakcie jedzenia będzie czuć twarde kawałki, które ciężko pogryźć.

Jak zmiękczyć kapustę na gołąbki w kilka minut?
Odstaw na chwilę pomysł z gotowaniem i pieczeniem. Tym razem wypróbuj sposób z użyciem kuchenki mikrofalowej! Główkę kapusty wstaw do urządzenia, nastaw na najwyższą moc i ustaw program na 5 minut.
Po tym czasie wyjmij kapustę i sprawdź, jak elastyczne są liście. Te z zewnątrz powinny już gładko odchodzić. Jeśli są jeszcze zbyt twarde wstaw całość na 2 minuty.
Innym sposobem będzie rozebranie liści jeszcze przed wstawieniem do mikrofali. W takiej sytuacji nastaw mikrofalówkę na 2-3 minuty.

Jakie mięso najlepiej wybrać do gołąbków?
Do gołąbków nadaje się jedynie dwa rodzaje mięsa — wieprzowe lub wołowe. Najlepiej jeśli nasz kawałek mięsa ma odrobinę tłuszczu. Chuda wieprzowina czy wołowina sprawia, że farsz nie jest odpowiednio soczysty. Najlepiej nada się karkówka, łata czy łopatka wieprzowa.
Farsz na gołąbki wychodzi za suchy? Sprawdź, co dodać by stał się niezwykle aksamitny!
NIE PRZEGAP
Wschodzące Gorące Popularne
Placki ziemniaczane wpijają za dużo tłuszczu? Dodaj 1 składnik
Wschodzące Gorące
Jak zrobić faworki? Babcia Beata poleca zasadę 1:100
Wschodzące Gorące
Papierek po maśle od razu ląduje w koszu? To duży błąd
Idealne jajko na miękko. Ile je gotować by miało odpowiednią konsystencję?
Woda po ugotowanych ziemniakach ląduje w zlewie? To duży błąd
Wschodzące
Jak ugotować ziemniaki? Dodaj do nich ocet, a nie pożałujesz!
Wschodzące
Końcówka cytryny ląduje w koszu? Spraw, by jeszcze się do czegoś przydała