Miałaś kiedyś taką sytuację, że pozostał Ci nadmiar krokietów i jedynym ratunek przed ich zmarnowaniem było zamrożenie? Oczywiście jest to dobry pomysł, ale musisz spełnić jeden warunek! Inaczej po odmrożeniu będą gumowate i niesmaczne.
Z reguły nie liczymy ilości zrobionych krokietów, wszystko zależy od tego, ile usmażyliśmy naleśników i przygotowałyśmy farszu. Kiedy jednak widzisz, że krokietów wyszła spora ilość i z pewnością nie będziesz w stanie tego przejeść, warto je zamrozić.
Jak zamrozić nadmiar krokietów? Muszą być bez panierki!

Mrożona panierka to nic dobrego, po odmrożeniu nabiera wilgoci, traci sprężystą strukturę i zaczyna odpadać. Tyczy się to nie tylko krokietów, ale i kotletów schabowych, więc warto pamiętać o tej zasadzie w przypadku wszystkich panierowanych przysmaków. Już wiesz, dlaczego należy zamrozić nadmiar krokietów bez panierki.
Odmrożenie krokietów nie zajmie nam dużo czasu, a świeża panierka sprawi, że nie poczujemy różnicy w smaku. Smażenie i tak byłoby konieczne w przypadku odgrzewania potrawy, nie polecamy robienia tego w mikrofalówce. Krokiety mogą być gorące z zewnątrz a zimne w środku. Dodatkowo całość straci elastyczność i będzie mało apetyczna.
Zobacz także:
- Czy pierogi trzeba ugotować przed zamrożeniem? Odpowiadamy na nurtujące pytanie
- Jak szybko i bezpiecznie rozmrozić mięso? Ten jeden sposób bije na głowę inne