w

Jak zachować świeżość warzyw na dłużej? Wstaw to do szuflady!

Jak zachować świeżość warzyw

Jak zachować świeżość warzyw na dłużej, by można było się nimi delektować przez kilka dni? Otóż wystarczy, że wstawisz pewną rzecz do szuflady, a warzywa będą jędrne i smaczne przez kilka dni. Nie zrażaj się na początku, tylko wypróbuj trik na własnej lodówce!

Są takie warzywa, które psują się w mgnieniu oka, a ty nie masz nawet szansy wykorzystać ich potencjału. Ten jeden trik sprawi, że przedłużysz ich świeżość nawet o kilka dni! Wystarczy wstawić do lodówki miseczkę z solą!

Sponsorowane
sól/ Olga Miltsova, canva

Wsyp sól do miseczki i wstaw do szuflady w lodówce. Świeżość warzyw zostanie przedłużona!

Ten sposób na pierwszy rzut oka wydaje się nieco dziwny, jednak umieszczenie miseczki z solą w szufladzie naprawdę pomaga! Cały sekret tkwi w absorbującej sile soli, innymi słowy nasz proszek pochłania wilgoć z powietrza, która przyczynia się do psucia warzyw. Psucie się staje się spowolnione, a nasze warzywa są świeże i chrupiące. Inną zaletą jest pochłanianie brzydkich zapachów z otoczenia. Chlorek sodu pomoże nam w utrzymaniu optymalnego otoczenia dla naszych warzyw w lodówce. Ten sposób pozwoli zachować świeżość warzyw na kilka dni dłużej.

mrożone warzywa/ fot.Yuila Furman, canva

Jeśli wiesz, że przesadziłaś z kupnem warzyw na promocji i nawet patent z solą nie przedłuży ich życia, spróbuj je zamrozić. To najszybsza i zarazem najłatwiejsza forma obróbki, jaką możesz wykonać. Pamiętaj jednak, że warzywa z dużą ilością wody (ogórek, sałata) nie skorzystają na mrożeniu.

Sponsorowane

Zobacz także:

Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli