Jak zachować świeżość warzyw na dłużej, by można było się nimi delektować przez kilka dni? Otóż wystarczy, że wstawisz pewną rzecz do szuflady, a warzywa będą jędrne i smaczne przez kilka dni. Nie zrażaj się na początku, tylko wypróbuj trik na własnej lodówce!
Są takie warzywa, które psują się w mgnieniu oka, a ty nie masz nawet szansy wykorzystać ich potencjału. Ten jeden trik sprawi, że przedłużysz ich świeżość nawet o kilka dni! Wystarczy wstawić do lodówki miseczkę z solą!

Wsyp sól do miseczki i wstaw do szuflady w lodówce. Świeżość warzyw zostanie przedłużona!
Ten sposób na pierwszy rzut oka wydaje się nieco dziwny, jednak umieszczenie miseczki z solą w szufladzie naprawdę pomaga! Cały sekret tkwi w absorbującej sile soli, innymi słowy nasz proszek pochłania wilgoć z powietrza, która przyczynia się do psucia warzyw. Psucie się staje się spowolnione, a nasze warzywa są świeże i chrupiące. Inną zaletą jest pochłanianie brzydkich zapachów z otoczenia. Chlorek sodu pomoże nam w utrzymaniu optymalnego otoczenia dla naszych warzyw w lodówce. Ten sposób pozwoli zachować świeżość warzyw na kilka dni dłużej.

Jeśli wiesz, że przesadziłaś z kupnem warzyw na promocji i nawet patent z solą nie przedłuży ich życia, spróbuj je zamrozić. To najszybsza i zarazem najłatwiejsza forma obróbki, jaką możesz wykonać. Pamiętaj jednak, że warzywa z dużą ilością wody (ogórek, sałata) nie skorzystają na mrożeniu.
Zobacz także: