Mandarynki to chyba jedne z najchętniej kupowanych owoców w naszym kraju. Ale czy wiesz, jak je prawidłowo przechowywać? Tak, aby były świeże jak najdłużej?
Uwielbiam mandarynki, dlatego bardzo często je kupuje. I choć planuje zjeść je od razu, albo w ciągu najbliższych dni, czasami zdarza się tak, że albo brakuje na to czasu, albo po prostu gdzieś wychodzimy. I zazwyczaj takie sytuacje kończą się tym, że mandarynki po prostu się psują i nie nadają się do jedzenia.
A nic nie wyprowadza mojego męża skutecznie z równowagi tak, jak marnowanie jedzenia. Dlatego też zaczęłam szukać rozwiązań, które pozwoliłyby zachować świeżość mandarynek na dłużej. Czy mi to się udało? Jasne, że tak! I zaraz podzielę się z Tobą sprawdzonymi poradami.

Mandarynki – jak zachować ich świeżość na dłużej?
Kiedy już kupimy mandarynki, powinniśmy zająć się nimi w odpowiedni sposób. Z racji, że w naszych domach i mieszkaniach jest teraz bardzo ciepło, owoce najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu.
A skoro mowa o takich miejscach, to naturalne, że w naszej wyobraźni od razu pojawia się lodówka. I jest to dobry tok myślenia. Mandarynki należy przechowywać w lodówce w szufladzie przeznaczonej na warzywa i owoce. Zazwyczaj znajduje się ona tuż nad szufladą na mięso.

Ale to nie koniec. Aby mandarynki były świeże na dłużej, włóż do szufladki w lodówce pewien niepozorny kuchenny gadżet. Chodzi tu o gąbkę do mycia naczyń, która skutecznie wchłonie nadmiar wilgoci. A co za tym idzie, owoce zachowają świeżość na dłużej. Zamiast gąbki do mycia naczyń, możesz na spodzie szuflady umieścić kawałek ręcznika kuchennego, który również sprawdzi się w roli pochłaniacza wilgoci.
Jak sama widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby mandarynki nadawały się do spożycia znacznie dłużej. Jeśli nie lubisz marnować jedzenia, ten patent na pewno sprawdzi się w Twojej kuchni.
Zobacz także: Niemiły zapach z lodówki uprzykrza Ci życie? Wiemy, jak się go pozbyć