Spis treści
Jak wysuszyć plastry pomarańczy? Właśnie wkroczyliśmy w czas ozdabiania drzewek świątecznych! Możemy puścić wodze wyobraźni i ozdobić choinkę czym tylko nam się zamarzy. Plastry pomarańczy wyglądają niezwykle efektownie na tle zielonego drzewka, jednak trzeba wiedzieć, jak je dobrze wysuszyć, by nie straciły jaskrawej barwy.
Suszenie pomarańczy zimą jest dość popularne, używa się ich do przyozdabiania różnych stroików i choinek. Proces przygotowania jest bardzo prosty, jednak trzeba wiedzieć, jak uniknąć ściemnienia owoców w trakcie suszenia.
Jak przygotować owoce do suszenia?

Weź kilka pomarańczy i pokrój je w plastry na grubość 0,5 cm. Plasterki nie mogą być ani zbyt cienkie, ani za grube. Zbyt cienkie plasterki mogą się spalić w trakcie pieczenia, a te grubsze będą bardzo długo schnąć. Kiedy je pokroisz, umieść na ręczniku papierowym by odciekły z soku.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać efekty, wykorzystaj piekarnik do suszenia owoców!
- Ułóż plasterki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nie upychaj ich ciasno, nie powinny się stykać.
- Rozgrzej piekarnik do 100*C i wstaw formę.
- Lekko uchyl drzwiczki piekarnika. Pomarańcze będą się suszyć od 3-5 godzin.
- Od czasu do czasu przekładaj pomarańcze na drugą stronę.

Zbyt wysoka temperatura sprawi, że cytrusy stracą swoją naturalną barwę i brzydko ściemnieją. Lepiej poświęcić więcej czasu na suszenie, niż wyciągnąć z piekarnika ciemne plasterki pomarańczy.
Innym sposobem będzie suszenie na grzejniku, jednak warto pamiętać, że zajmie to o wiele więcej czasu, średnio 3-5 dni. Jeśli możesz tyle czekać, zalecamy ten sposób, gdyż jest bardziej ekologiczny i oszczędny.