w

Jak wyczyścić przypaloną patelnię od spodu? Kilka domowych sposobów

Pisaliśmy o tym, jak należy konserwować patelnię, by służyła nam na długie lata. Cały artykuł można znaleźć pod tym linkiem. Dziś poszukamy sposobów na spaleniznę, która osadza się na zewnętrznej stronie patelni, jej oczyszczanie bywa dosyć kłopotliwe, jednak nie ma rzeczy, z którą sobie nie poradzisz. Spalenizna na dole patelni, to zebrany tłuszcz, który z każdym podgrzaniem staje się skorupą. Bardzo ciężko się jej pozbyć z naczynia, a detergenty stają się bezsilne w walce z osadem.

Generalne porządki to trudny czas dla każdej pani domu, najczęściej zabieramy się za nie na przełomie pór roku lub z okazji zbliżających się świąt.

Sponsorowane

Ściąganie spalenizny z piekarnika czy patelni to nie lada wyzwanie, gdyż osad bardzo mocno przywiera do powierzchni. Sytuacja jest o tyle trudna, że jeśli zaczniemy skrobać, na stałe porysujemy powierzchnię patelni.

itsarasak/Getty Images

Wypróbuj pastę z sody oczyszczonej i wody utlenionej. Proporcje pasty powinny być ok. 2:1, by była dosyć gęsta i nie spływała z naczynia. Nacieramy garnki i patelnie, a następnie pozostawiamy na 30 minut, by mieszanka miała szansę zadziałać. Spaleniznę usuwamy wilgotną gąbką.

Kolejnym sposobem jest wykorzystanie kwasku cytrynowego. Dużą ilość produktu rozpuszczamy w wodzie i doprowadzamy do wrzenia. Zatykamy zlew i moczymy patelnię, by spalenizna zaczęła odchodzić.

Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli