Jak ususzyć śliwki by były jak te ze sklepu? Otóż jest to banalnie proste! Owoce są aktualnie w genialnej cenie i szkoda z nich nie skorzystać. Pewnie twoja spiżarnia pęka od słoików z powidłami, ale czy masz w niej suszone śliwki własnej roboty?
Suszenie w piekarniku to najskuteczniejsza metoda, by owoce były miękkie i aromatyczne, a przy tym zachowały błyszczącą skórkę jak ze sklepu. Takie suszki można wykorzystać do dań z mięsem, kompotów czy deserów. Jak wygląda suszenie w piekarniku? Sprawdź!
Jak ususzyć śliwki w domu bez specjalnej suszarki?

Śliwki myjemy i pozbywamy się pestek. Przed suszeniem trzeba je zblanszować. Moczymy owoce 1-2 minuty we wrzątku, a następnie wrzucamy do lodowatej wody. Osuszamy owoce i ustawiamy na kratce do suszenia. Piekarnik ustawiamy na 50*C i włączamy termoobieg, delikatnie uchylamy drzwiczki i suszymy przez 3 godziny, następnie podwyższamy temperaturę do 60*C i suszymy kolejne 2 godziny. Po tym czasie mieszamy owoce i suszymy w temperaturze 50*C przez 4 godziny. W ostatnim kroku powinniśmy mieszać owoce co godzinę. Śliwki powinny być miękkie w środku a zmarszczone na zewnątrz.