Jajko sadzone bez dodatkowego tłuszczu będzie lekkie i pełne smaku. Pewnie boisz się, że będzie przywierać i rozpadnie się na patelni. Aby tego uniknąć, wypróbuj inną metodę smażenia. Zamiast tłuszczu wykorzystaj wodę i smaż jajko na małym ogniu, aż się nie zetnie.
Jeśli masz ochotę na jajko sadzone, ale nie lubisz ociekającego i pryskającego tłuszczu na patelni, wypróbuj patent z wodą. Najlepiej robić to pojedynczo, by jajka się nie skleiły.
Co będzie nam potrzebne do zrobienia jajek?

Przygotuj patelnię, jajko, odrobinę wody, sól i pieprz. Najlepiej, jeśli twoja patelnia ma pokrywkę, która jest szczelna i pozwoli poddusić jajka.
Wlej odrobinę wody na patelnię, tak by przykryła całe dno. Podgrzewamy wodę, a następnie wbijamy jajko i gotujemy na małym ogniu, aż się zetnie. Górę nakrywamy, dzięki temu przyśpieszymy proces smażenia. Kiedy uznamy, że białko jest odpowiednio ścięte a żółtko płynne, ściągamy całość z patelni. Takim oto sposobem dostajemy jajko sadzone bez dodatkowego tłuszczu.
Jajka można podawać na wiele sposobów:
- Bezmięsne kotlety Ewy Wachowicz
- Jajka po turecku. Znasz ten genialny przepis?
- Pierogi z farszem jajecznym. Nie wymagają gotowania!