w ,

Jak usmażyć jajko sadzone bez dodatkowego tłuszczu?

jajko sadzone bez dodatkowego tłuszczu

Jajko sadzone bez dodatkowego tłuszczu będzie lekkie i pełne smaku. Pewnie boisz się, że będzie przywierać i rozpadnie się na patelni. Aby tego uniknąć, wypróbuj inną metodę smażenia. Zamiast tłuszczu wykorzystaj wodę i smaż jajko na małym ogniu, aż się nie zetnie.

Jeśli masz ochotę na jajko sadzone, ale nie lubisz ociekającego i pryskającego tłuszczu na patelni, wypróbuj patent z wodą. Najlepiej robić to pojedynczo, by jajka się nie skleiły.

Sponsorowane

Co będzie nam potrzebne do zrobienia jajek?

jajko sadzone/ fot. canva

Przygotuj patelnię, jajko, odrobinę wody, sól i pieprz. Najlepiej, jeśli twoja patelnia ma pokrywkę, która jest szczelna i pozwoli poddusić jajka.

Wlej odrobinę wody na patelnię, tak by przykryła całe dno. Podgrzewamy wodę, a następnie wbijamy jajko i gotujemy na małym ogniu, aż się zetnie. Górę nakrywamy, dzięki temu przyśpieszymy proces smażenia. Kiedy uznamy, że białko jest odpowiednio ścięte a żółtko płynne, ściągamy całość z patelni. Takim oto sposobem dostajemy jajko sadzone bez dodatkowego tłuszczu.

Jajka można podawać na wiele sposobów:

Sponsorowane
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli