w

Jak uratować zwarzony sos? Prosta metoda naszych mam

Bez sosu większość dań staje się sucha i mało wyrazista. Tyczy się to głównie mięsa, które ma dość zbitą teksturę i potrzebuje kremowego otulacza w postaci sosu. Niestety czasami może dojść do małej kraksy, w wyniku czego sos się zważy, w takiej sytuacji zarówno konsystencja jak i smak są do poprawy. Jak uratować taki sos? Jest pewien sposób!

Idealny sos

Sponsorowane

Prawidłowo wykonany sos to taki, który odznacza się kilkoma zasadami: jest jednolity, gładki i kremowy. Dzięki niemu nasze potrawy zyskują nowe oblicze smaku!

Jeśli nasz sos się zważy, skutkuje to rozwarstwieniem, czyli powstaniem grudek w sosie. W takim wypadku dodatek jest nieestetyczny, a smak traci na wartości.

Zanim go wyrzucisz, wypróbuj kuchenny trik, który pozwoli połączyć składniki i na nowo cieszyć się dodatkiem.

Co należy zrobić?

Niska temperatura — ściągnij garnek z gazu i wsadź do zimnej wody, energicznie mieszaj sos do połączenia składników. Możesz też wrzucić kostkę lodu lub łyżkę zimnej wody i zamieszać całość.

Sponsorowane

Zimna śmietana — jeśli nie chcesz używać wody, możesz dodać łyżkę śmietany z lodówki. Sprawi, że nasze składniki się połączą, a sos stanie się kremowy.

etorres69/Getty Images

Mąka kukurydziana — dodanie niewielkiej ilości mąki powinno skutecznie zwalczyć zważony sos. Całość mieszaj trzepaczką, powinna połączyć produkty na gładki sos.

Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli