Spis treści
Bez sosu większość dań staje się sucha i mało wyrazista. Tyczy się to głównie mięsa, które ma dość zbitą teksturę i potrzebuje kremowego otulacza w postaci sosu. Niestety czasami może dojść do małej kraksy, w wyniku czego sos się zważy, w takiej sytuacji zarówno konsystencja jak i smak są do poprawy. Jak uratować taki sos? Jest pewien sposób!
Idealny sos
Prawidłowo wykonany sos to taki, który odznacza się kilkoma zasadami: jest jednolity, gładki i kremowy. Dzięki niemu nasze potrawy zyskują nowe oblicze smaku!
Jeśli nasz sos się zważy, skutkuje to rozwarstwieniem, czyli powstaniem grudek w sosie. W takim wypadku dodatek jest nieestetyczny, a smak traci na wartości.
Zanim go wyrzucisz, wypróbuj kuchenny trik, który pozwoli połączyć składniki i na nowo cieszyć się dodatkiem.
Co należy zrobić?
Niska temperatura — ściągnij garnek z gazu i wsadź do zimnej wody, energicznie mieszaj sos do połączenia składników. Możesz też wrzucić kostkę lodu lub łyżkę zimnej wody i zamieszać całość.
Zimna śmietana — jeśli nie chcesz używać wody, możesz dodać łyżkę śmietany z lodówki. Sprawi, że nasze składniki się połączą, a sos stanie się kremowy.

Mąka kukurydziana — dodanie niewielkiej ilości mąki powinno skutecznie zwalczyć zważony sos. Całość mieszaj trzepaczką, powinna połączyć produkty na gładki sos.