Wydaje się, że gotowanie ziemniaków to banał, ale prawda jest taka, że niewłaściwa ilość soli bądź zbyt krótki/długie gotowanie sprawi, że ziemniaki będą niedobre. W przypadku przesolonych ziemniaków może się wydawać, że sprawa jest przesądzona, jednak nie, mamy sposób, który uratuje twoje danie!
Przesolone ziemniaki będą się nadawały do purée ziemniaczanego. Do ugotowanych ziemniaków powinniśmy dodać szklankę gorącego mleka i łyżkę masła, a następnie ucieraj całość aż stanie się gładką masą.

Pamiętaj, by nie gotować „starych” ziemniaków ze skórką. Zawiera trującą solaninę, możesz tak postępować jedynie z młodymi ziemniakami na wiosnę.
Kolejną przydatną informacją będzie znajomość prawidłowego gotowania ziemniaków. Od wrzenia wody z ziemniakami, powinniśmy je gotować ok. 20 minut. Jest to przybliżony czas, gdyż liczy się również wielkość warzywa. Soląc wodę, powinniśmy przyjąć proporcję: 1 łyżeczka soli na pół kilograma ziemniaków.