w

Jak uratować mętny bulion? Przydadzą się goździki i białka

jak uratować bulion
MonicaNinker, Getty Images Signature

Domowy bulion jest podstawą wielu dań, dlatego warto mieć go zawsze pod ręką. Jak się jednak okazuje, jego przygotowanie może się szybko skomplikować. Jak uratować mętny bulion? Tego dowiesz się już, za moment!

Nie wiem jak Ty, ale ja uwielbiam mieć w kuchni podstawowe produkty pod ręką. W każdej chwili mogę ich użyć i nie muszę biegać co chwilę do sklepu. W mojej zamrażarce znajdziesz zawsze kostki z zamrożonym sosem pomidorowym czy domowej roboty bulion.

Sponsorowane

I jeśli chodzi o ten drugi składnik, to chyba zgodzisz się ze mną, że ma on bardzo szerokie zastosowanie w każdej kuchni. Od bazy na wiele zup, po idealny dodatek do sosów. Tak, bulion w każdej kuchni to podstawa. Niestety czasami podczas pracy nad bulionem mogą pojawić się drobne komplikacje. Jak im zaradzić?

Jak uratować mętny bulion?

W przypadku bulionu największym problemem może okazać się jego mętna struktura. Jak temu zaradzić? Co zrobić, kiedy pomimo usunięcia szumowin z bulionu, nadal nie jest klarowny?

#1 Białka – jak się okazuje, mętny bulion można uratować przy pomocy zwykłego białka. Wszystko co trzeba zrobić w tym przypadku, to dodać do garnka z gotującym się wywarem 1-2 białka. Białko z czasem się zetnie i wchłonie niepotrzebny tłuszcz. Wystarczy je wyjąć z garnka i gotowe!

#2 Ziemniak – dobrym rozwiązaniem w tym przypadku będzie również wrzucenie do garnka z mętnym bulionem ziemniaka (mały kawałek). Warzywo powinno być surowe i obrane. Dzięki temu zabiegowi, już po 30 minutach będziesz widzieć różnicę.

Sponsorowane

#3 Goździki – do mętnego bulionu można wrzucić również kilka goździków. Pamiętaj jednak, aby nie przesadzić z ich ilością.

jak uratować mętny bulion
Goździki/źródło: KPS, Getty Images

#4 Kostki lodu – wyklarować bulion pomogą skutecznie również kostki lodu. Wrzuć kilka kostek do rosołu i poczekaj, aż wywar wystygnie. Za sprawą kostek lodu cały tłuszcz zgromadzi się na powierzchni bulionu i będziesz mogła pozbyć się go bez problemu!

#5 Cebula – do gotującego się wywaru warto dodać również cebulę w całości, jeśli zależy nam aby był klarowny. Tylko pamiętaj o jednym, bardzo ważnym aspekcie. Przed dodaniem warzywa do wywaru najpierw je przygotuj w odpowiedni sposób. Co to znaczy? Lekko opal ją na palniku lub podpiecz przez chwilę w piekarniku.

I to wszystko na dziś. Jak sama widzisz, istnieje kilka ciekawych rozwiązań, dzięki którym w prosty i szybki sposób można uratować mętny bulion.

Zobacz także: Odgrzewanie ryżu bez sklejania. Prosty trik warty zapamiętania!

Sponsorowane
  • Miniatura:
  • MonicaNinker, Getty Images Signature
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani