Dziś odpowiemy na pytanie, jak upiec schab w prawidłowy sposób. Dzięki 3 prostym trikom wyjdzie mega soczysty. Idealny na świąteczny stół!
Szukasz pomysłu na smaczny obiad w drugi dzień świąt? Pieczony schab spisze się tej roli idealnie. I oczywiście na naszej stronie czeka na Ciebie wiele ciekawych inspiracji. Dzięki nim dowiesz się, jak dobrze go doprawić i z jakimi dodatkami najlepiej łączyć.
Pisząc o schabie, należy wspomnieć o jednej, bardzo ważnej sprawie. Otóż kluczem do udanego obiadu ze schabem w roli głównej, jest jego stopień soczystości. Jeśli schab będzie suchy na wióry, to nawet kremowy sos i pyszne dodatki nie będą w stanie go uratować. Nie martw się jednak na zapas. Już za moment poznasz 3 kluczowe zasady, dzięki którym upieczony schab za każdym razem będzie dosłownie rozpływał się w ustach!
Jak upiec schab, aby był idealnie soczysty?
Jeśli chcemy przygotować idealny schab, powinniśmy poświęcić mu trochę czasu. Po pierwsze, przed włożeniem mięsa do piekarnika należy najpierw je zważyć, aby dostosować do jego rozmiarów odpowiedni czas pieczenia. Podstawowa zasada głosi, że na kilogram schabu przypada 50 minut pieczenia. Warto wziąć sobie tę zasadę do serca i zacząć stosować w kuchni. W ten sposób wyeliminujesz jedną z głównych przyczyn wysuszenia pieczonego schabu.

Po drugie, warto pamiętać o genialnym triku naszych babć. Nasze przodkinie doskonale wiedziały, w jaki sposób uchronić schab przez utratą cennych soków, które drzemią w jego wnętrzu. Zawsze przed pieczeniem i zamarynowaniem mięsa, polewały je wrzątkiem. Tym samym wszystkie cenne wartości pozostawały w środku.
Na koniec warto wspomnieć jeszcze o samym procesie pieczenia. Dobrze piec schab w pierwszej fazie w wysokiej temperaturze (200 stopni Celsjusza) z zabezpieczeniem w postaci folii aluminiowej. Kiedy już zacznie się druga faza, zmniejsz temperaturę do 160 stopni Celsjusza i usuń folię. Dzięki tym zabiegom schab po wyjęciu z piekarnika nie będzie przesuszony. Wręcz przeciwnie będzie idealnie upieczony i zachowa swoją soczystość w 100%
Jak sama więc widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby przygotować idealny schab na wielkanocny stół. Trzymamy kciuki!