Czy wiesz, że w prosty i szybki sposób można przyśpieszyć proces gotowania ziemniaków? Jak ugotować ziemniaki w 10 minut? To takie proste!
Wracasz do domu po ciężkim dniu pracy i nie masz siły, aby stać w kuchni przez kolejną godzinę i zrobić coś do jedzenia? Czy można jakoś przyśpieszyć cały ten proces? Już za chwilę rozwiejemy wszelkie wątpliwości. Będzie jak zwykle ciekawie, pomysłowo i pouczająco. No to co, zaczynamy?
Tradycyjny obiad kojarzy mi się z ziemniakami, jakimś mięsem oraz surówką. I o ile, dodatki w postaci mielonych czy też kotletów, możemy zrobić dzień wcześniej lub po prostu kupić gotowy produkt w markecie, to w przypadku ziemniaków nie jest już tak łatwo. Bo jeśli nie lubisz odgrzewanych ziemniaków, to pasuje ugotować je tego samego dnia, kiedy będą spożywane, aby były idealnie świeże.
No a jak wiemy proces gotowania wcale nie należy do najkrótszych. Ale to tylko pozory, zresztą za moment sama się o tym przekonasz!

Jak ugotować ziemniaki w 10 minut?
Tak, to naprawdę jest możliwe. Można ugotować ziemniaki w 10 minut, trzeba tylko zadbać o kilka rzeczy. Po pierwsze, aby przyśpieszyć proces gotowania ziemniaków, najlepiej je wcześniej obrać. Nie zaszkodzi również, jeśli podzielimy je na mniejsze kawałki. Tym samym będą idealnie mięciutkie dużo szybciej.
To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Aby ugotować ziemniaki w mgnieniu oka, warto dodać do garnka z pyrami i gorącą wodą trochę masła. Tak dobrze przeczytałaś, chodzi o niepozorne masło, które na pewno znajdziesz w swojej lodówce. Jak to działa? Otóż już jedna łyżka masła sprawi, że ziemniaki zmiękną dużo szybciej. Co więcej, nadasz im pysznego, kremowego posmaku. Czego chcieć więcej?
Zobacz także: Ciasto na pierogi bez jajka? Mega mięciutkie tylko z 3 składników
Jeden komentarz