w

Jak ugotować ryż, by był idealny? Kilka kluczowych czynności

Sponsorowane

„Chciałabym, by mój ryż był…” W zależności od naszych potrzeb, gotowanie naszego ryżu będzie przebiegać w inny sposób. Jak ugotować ryż, by był zgodny z naszymi potrzebami? Sprawdź poniżej, co powinnaś zrobić.

Mała zmiana a duża różnica

Na początek zajmijmy się przygotowaniem ziarnek. Pewnie słyszałaś o płukaniu ryżu przed gotowaniem. Czy należy to robić za każdym razem? To zależy od tego, jaki efekt chcesz uzyskać. Już tłumaczymy. Jeśli potrzebujesz kleistego ryżu o zbitej konsystencji, nie powinnaś go płukać przed ugotowaniem. Woda wymywa skrobię i rozdziela ziarenka, co jest przydatne w momencie, gdy chcesz uzyskać sypki produkt.

Zmiana kolejności solenia

Sponsorowane
Zerbor/canva

Drugi trik na uzyskanie równomiernie posolonego ryżu. Jak wiesz, produkt ten sam w sobie nie ma za wiele smaku, dlatego trzeba mu pomóc z wykorzystaniem soli. Jeśli chcesz, by był równomiernie słony, zamień kolejność solenia. Pierwsze wsyp ryż do naczynia, dodaj sól i zalej całość wodą. To pozwoli na równomierne rozprowadzenie soli między ziarnami.

Pasjonaci mówią, że mieszanie ryżu w trakcie gotowania, jest zbędne. Należy to zrobić na samym początku i na tym zakończyć ingerencje. Pozwalamy, by reszta odbyła się sama, a produkt wchłoną całą wodę pod przykryciem.

Jeśli natomiast chcecie, by ryż miał egzotyczny smak, zrezygnuj z wody i dodaj mleczko kokosowe.. Taką sztuczkę stosujemy w daniach azjatyckich i tych na słono.

Biały czy brązowy ryż?

Langan/canva

Większość osób rezygnuje z białego ryżu i wybiera brązowy, który jest pozornie zdrowszy. Czy to prawda? Nie do końca. Biały ryż zawiera więcej błonnika i nasz organizm zdecydowanie lepiej go trawi, nie powoduje gazów i wzdęć. Brązowy ryż może powodować problemy z trawieniem.

Ponadto brązowy ryż zawiera szkodliwy arsen, który może się przyczyniać do rozwoju nowotworów.

Sponsorowane

Jak widać, nie zawsze to, co mniej przetworzone jest zdrowsze. Sięgając po biały ryż, pamiętaj o wysokim indeksie glikemicznym, osoby z niestabilnym cukrem powinny na niego uważać i jeść w ograniczonych ilościach. Już teraz wiesz, jak ugotować ryż, by był idealny!

Wypróbuj przepis na ryżowy tort, idealny zamiennik sernika!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.