Spis treści
Dziś podpowiemy, jak ugotować kaszę jaglaną, by była idealna pod każdym kątem. To naprawdę bardzo prosta metoda, którą warto znać!
Chyba zgodzisz się ze mną, że kuchnia to miejsce, w którym warto znać podstawy. To właśnie na ich bazie masz pewność, że przygotowywana przez Ciebie potrawa będzie pyszna i idealna pod każdym kątem. Całą masę takich informacji znajdziesz w naszej szerokiej bazie. Dziś do tego grona dołączy kolejna ciekawa treść.
Na pewno nie jeden raz kosztowałeś kaszy jaglanej. Ale czy wiesz, co dokładnie zrobić, aby przygotować ją w genialnym wydaniu? Tak, aby nie była gorzka, a jednocześnie była idealnie sypka? Już za moment wszystko stanie się jasne!
Dlaczego kasza jaglana?
Zanim przejdziemy jednak do szczegółowej instrukcji, należy w kilku słowach wyjaśnić, dlaczego warto wprowadzić kaszę jaglaną na stałe do naszego menu. Po pierwsze, produkt ten ma całą masę wartości odżywczych oraz składników mineralnych. Co więcej, można przygotować ją na wiele ciekawych sposobów – zarówno w wydaniu na słono, jak i słodko.
Warto również dodać, że kasza jaglana to produkt bezglutenowy. Po jej zjedzeniu nie grozi Ci również uczucie przejedzenia. Wręcz przeciwnie będziesz czuć się lekko i po prostu dobrze. Jak sama więc widzisz, kasza jaglana ma wiele zalet, o których warto pamiętać.

Jak ugotować kaszę jaglaną w prawidłowy sposób?
Aby przygotować kaszę jaglaną w idealnym wydaniu, należy pamiętać o kilku istotnych kwestiach. Zaczynamy!
Zanim zaczniemy gotować produkt, najpierw przepłukujemy go pod bieżącą wodą. Ja zawsze przesypuje produkt na sitko, po czym przelewam kaszę gorącą wodą. Dzięki temu zabiegowi, mam pewność, że ugotowana kasza nie będzie gorzka.
Następnie umieszczam na palniku garnek z wodą. Kaszę jaglaną można ugotować również w mleku. Proporcja, jaką stosuje w przypadku gotowania kaszy jaglanej z wodą, wynosi 1:2. Czyli 1 szklankę produktu gotuję w 2 szklankach wody.
Do garnka dodaję także szczyptę soli oraz 20 ml oleju. Mieszam delikatnie składniki dosłownie przez chwilę. Po czym przykrywam garnek. Kolejną ważną kwestią jest gotowanie kaszy na małym ogniu. Proces ten nie powinien trwać dłużej niż 20 minut. Ważne, aby pamiętać, że w trakcie gotowania nie wolno już mieszać zawartości garnka. W przeciwnym razie zamiast sypkiej kaszy, będziemy mieć niesmaczną papkę.
Ugotowaną kaszę po 20 minutach zdejmuję z palnika i odstawiam na bok na 10 minut. Już bez przykrycia. I to wszystko!
Podstawy gotowania, które musisz znać
Ta panierka do schabowego nigdy Cię nie zawiedzie. Zrobisz ją w mig
Jak sprawdzić, czy ciasto na naleśniki ma dobrą konsystencję?
Kuchenne niezbędniki. Jakie produkty musisz mieć zawsze w swojej kuchni?
Smażona śmietana do pierogów. Jak zrobić zapomniany dodatek?
Sos pomidorowy do pizzy
Sos BBQ
Marynata do schabowego potrzebuje przypraw. Mleko i cebula to za mało
Bułka do hot-doga
Jak zrobić masło czosnkowe? Idealny dodatek na grilla
Zobacz więcej