w

Jak ugotować kaszę by była sypka? Będzie znacznie lepsza niż sklejona klucha

olgaman, Getty Images

Chcesz ugotować kaszę, która będzie sypka i delikatna, a za to nie będzie przypominać sklejonej bryłki? W takim razie musisz zastosować się do kilku wskazówek, które znajdziesz poniżej.

Jak ugotować kaszę, by była sypka?

Cały proces przygotowania kaszy zaczynamy od wrzucenia ziaren na sito i wypłukanie ich pod bieżącą wodą. Musisz ją płukać do momentu, aż ulatująca woda stanie się przejrzysta, to znak, że substancje sklejające zostały wypłukane.

Następnie nastawiamy wodę na gazie, idealna proporcja to 1,5:1, oznacza to, że na jeden kubek kaszy, przypada 1,5 kubka wody. Kaszę zawsze wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok. 15 minut. Musimy nakryć garnek z kaszą i po wyłączeniu gazu pozostawić go na 15 minut, by kasza uzyskała odpowiednią konsystencję. Dopiero po tym czasie możemy zdjąć pokrywkę i porcjować kaszę.

Jak ugotować kaszę by była sypka
kasza gryczana/ fot. Yana Gayvoronskaya

Jaka kasza jest najzdrowsza?

Jest mnóstwo rodzajów kaszy i każda z nich ma coś w sobie, co przemawia za jej wyborem. Kasze palone mają nico mniej wartości, gdyż w procesie obróbki termicznej część z nich się wytrąca. Nie mniej w dalszym ciągu mają w sobie sporo składników odżywczych.

Za najzdrowszą kaszę uznaje się odmianę pęczak. Jest bogata w minerały, niacynę, witaminę B3 i PP, naturalnie obniża zły cholesterol i utrzymuje naczynia krwionośne w dobrej kondycji.

Unikaj kaszy pakowanej w plastikowe woreczki. Gotowanie w woreczku może przyczyniać się do wydzielania niebezpiecznych substancji pod wpływem wysokiej temperatury. Ponadto takie produkty są najczęściej droższe od luźno pakowanych ziarenek, które trzeba podzielić. Warto również sprawdzać gramatury produktów, czasami mniej ziaren w większym pudełku potrafi kosztować więcej niż worek kaszy.

  • Miniatura:
  • olgaman, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli