Czy wiesz, jak ugotować kapustę, aby zachowała wszystkie swoje walory? Okazuje się, że sporo osób popełnia ten sam błąd. Dobrze o tym wiedzieć!
Kapusta to warzywo, które bardzo często gości w naszej kuchni. Czy to w postaci genialnych gołąbków, krokietów, pierogów, czy w końcu w formie bigosu. Tak możliwości jest naprawdę wiele, tylko należy pamiętać o jednym. O odpowiednim przygotowaniu warzywa. Bo nawet jeśli będziemy mieć sprawdzony przepis, ale ugotujemy kapustę w zły sposób, nasza praca pójdzie na marne.
Na szczęście masz nas, a my zawsze pomożemy. I nie inaczej będzie tym razem. Już za moment dowiesz się, jak przygotować kapustę w perfekcyjny sposób. Koniec z wpadkami!
Jak ugotować kapustę w odpowiedni sposób?
W przypadku kapusty bardzo często dochodzi do jej rozgotowania. Co ma fatalne skutki dla całego dania. Warto więc przede wszystkim wiedzieć, jak długo gotować kapustę. I tu należy pamiętać, o jednej bardzo ważnej zasadzie. Czas gotowania kapusty powinien być uzależniony od jej rodzaju.

I tak białą kapustę powinniśmy gotować ok. 40 minut. Czerwoną kapustę gotujemy 10 minut krócej, zaś kiszoną kapustę należy gotować od 2 do 3 godzin. Na deser zostawiłam młodą kapustę, która wymaga ok. 25-minutowego gotowania.
Ta wiedza to jednak nie wszystko. Warto pamiętać, że kapustę powinniśmy gotować na małym ogniu. Należy również od czasu do czasu sprawdzić jej miękkość przy pomocy widelca.
W tym miejscu chciałabym wspomnieć o jeszcze jednym, bardzo ważnym aspekcie, który niestety bardzo często jest pomijany. A to duży błąd. Otóż okazuje się, że białą kapustę warto gotować z dodatkiem sody oczyszczonej. Tylko wtedy warzywo nie straci swoich cennych witamin oraz minerałów. Co więcej, dodany produkt kuchenny zniweluje też specyficzny zapach gotującej się kapusty. A nie każdy za nim przepada. Warto na koniec wspomnieć, że soda oczyszczona przyśpiesza również proces gotowania, dlatego jeśli zależy Ci na zaoszczędzeniu czasu, dobrze o tym pamiętać.
Jak dużo sody należy dodać do garnka z gotującą się kapustą? Otóż przyjmij proporcję, że na każdy 1 litr wody dodajemy 2 łyżeczki sody. I to wszytko!