Już za moment dowiesz się, jak ugotować kalafiora, aby smakował genialnie. W takiej wersji nie będziesz w stanie mu odmówić. Po prostu nie ma innej opcji!
Mogłoby się wydawać na pozór, że ugotowanie kalafiora to żadna filozofia. Po prostu wkładamy warzywo do wody i je gotujemy. I oczywiście możesz tak zrobić, ale wtedy nie licz na jakieś kulinarne fajerwerki. Aby podkręcić smak kalafiora, musisz dodać do garnka z gotującą wodą 3 składniki, które na pewno masz w kuchni. Jakie? Już za moment wszystko stanie się jasne!
Jak ugotować kalafiora, aby podkręcić jego smak na 1000%?
Po pierwsze, warzywo musimy odpowiednio przygotować przed jego ugotowaniem. Dokładnie usuwamy wszystkie liście, po czym myjemy je pod bieżącą wodą.

Następnie ustawiamy na palniku garnek, który należy wypełnić w równych proporcją wodą i mlekiem. Dlaczego mleko? Otóż dzięki niemu, ugotowany kalafior zachowa swój piękny kolor. Co więcej, mleko nada mu delikatnego słodkiego posmaku.
To jednak nie koniec. Do mieszanki wody i mleka dobrze dodać łyżeczkę cukru. Pamiętaj, że na każdy litr miksu mleka i wody, dodajemy 1 łyżeczkę tego składnika. Kiedy powstała mieszanka zacznie wrzeć, dodaj łyżeczkę soli i przemieszaj zawartość garnka. Warto w tym miejscu dodać, że podobnie jak w przypadku cukru, na każdy litr mieszanki dodajemy 1 łyżeczkę produktu.
Dopiero teraz możesz dodać do garnka główkę kalafiora. Gotuj ją pod przykryciem ok. 15-20 minut. Co jakiś czas sprawdź stan kalafiora przy pomocy widelca. Po ugotowaniu i odcedzeniu, możesz serwować go od razu do jedzenia lub przygotować warzywo dodatkowo w panierce lub w cieście.
Teraz już wiesz, co zrobić, aby ugotować kalafiora w pysznym wydaniu. W takiej postaci mogłabym jeść go na okrągło i mam nadzieję, że Tobie również spodoba się taka wersja.
Zobacz także: Sos wyszedł zdecydowanie za rzadki? Mamy na to kilka sposobów!