w

Jak ugotować kalafiora, aby zachował swój kolor?

jak ugotować kalafiora
KathyDewar, Getty Images Signature

Co zrobić, aby danie fajnie się prezentowało? Jak ugotować kalafiora, aby zachwycał swoim niesamowitym kolorem? Wiemy, jak to zrobić!

Kalafior charakteryzuje się pięknym śnieżnobiałym kolorem. Niestety podczas gotowania, pod wpływem wysokiej temperatury, łatwo zatracić ten walor warzywa. Na szczęście wcale nie musi tak być. Co więcej, dokładnie wiemy co zrobić, aby temu zaradzić. Jeśli chcesz więc zaserwować swoim bliskim ugotowanego kalafiora w idealnie białym wydaniu, koniecznie przeczytaj ten artykuł do końca. Koniec z pożółkłym i mdłym kolorem.

Zanim przejdziemy do szczegółów, muszę podkreślić jedną kwestię. Moja mama zawsze powtarza, że „jemy oczami”. Jeśli danie podoba nam się wizualnie, mamy pewność, że jego degustacja będzie czystą przyjemnością. Zasada ta jest bardzo ważna, dlatego warto pamiętać o niej codziennie, przygotowując obiad dla swoich bliskich. Nic więc dziwnego, że chcemy pomóc Ci zachować piękny i nieskazitelny kolor kalafiora po ugotowaniu.

Jak ugotować kalafiora, aby nadal pozostał śnieżnobiały?

Okazuje się, że do wyboru mamy aż 4 możliwości. Co więcej, wszystkie potrzebne do tego zadania produkty mamy w swojej kuchni. Nie czekają nas więc dodatkowe zakupy, wiążące się z nadprogramowymi wydatkami. Zaczynamy!

jak ugotować kalafiora
Co zrobić, aby kalafior nie stracił swojego koloru podczas gotowania?/źródło: BravissimoS, Getty Image

Po pierwsze, do garnka z wodą, w której masz zamiar ugotować kalafiora, wsyp 1 łyżeczkę sody oczyszczonej. Kiedy woda zacznie wrzeć, umieść w środku warzywo i gotuj do miękkości. Obecność tego niepozornego produktu skutecznie uchroni nieskazitelną biel kalafiora. W tej roli świetnie sprawdzi się również ocet oraz sok z cytryny. Sposób postępowania jest taki sam jak w przypadku sody oczyszczonej.

Aby zachować śnieżnobiały kolor kalafiora, możesz ugotować go również w mieszance mleka i wody. Umyte warzywo wkładamy do garnka z mieszanką, którą tworzysz w proporcji 1:1. To jednak nie koniec. Do garnka z gotującym się kalafiorem warto dodać również cukier oraz sól. I tu warto pamiętać o zasadzie 1 łyżeczka na 1 litr płynu. Dzięki temu zabiegowi, kalafior nie tylko pozostanie biały, ale też będzie miał ciekawy smak.

I to wszystko! Teraz już wiesz co zrobić, aby zachować piękny kolor kalafiora podczas gotowania. To takie proste, prawda?

Zobacz także: Placki ziemniaczane bez tarcia i smażenia. Jak je zrobić?

  • Miniatura:
  • KathyDewar, Getty Images Signature

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani