Chcesz ugotować idealny kompot z suszu? Na pierwszy rzut oka jest banalnie proste, przecież każdy potrafi zagotować wodę z suszonymi owocami. Okazuje się jednak, że w zależności od owoców i ich wielkości, czas gotowania jest inny. Jeśli chcesz, by twój kompot był esencjonalny i posiadał charakterystyczną głębię, przeczytaj nasz artykuł.
Jak ugotować idealny kompot z suszu?
Kompot z suszek lubi postać kilka godzin, a nawet dni. W tym wypadku świeży nie oznacza lepszy, można go zrobić nawet dobę przed podaniem, wtedy przejdzie całym aromatem, suszonych owoców. Czas gotowania zależy od wielu czynników: wielkości suszonych owoców (im mniejsze, tym krócej gotujemy) oraz poziomu wysuszenia suszek.

Suszki można sparzyć przed gotowaniem i przetrzymywać w wodzie ok. 2 godziny. Taki zabieg sprawi, że gotowanie kompotu skróci się do 20 minut.
Jeśli natomiast stawiasz garnek z wodą i suszkami bez uprzedniego namaczania, musisz je gotować ok. 1-1,5 godziny. Przyprawy dorzucamy przed samym końcem gotowania, a kiedy już ściągniemy garnek z ognia, dolewamy odrobinę miodu, by osłodzić kompot. Wrzątek mógłby zniszczyć witaminy zawarte w miodzie.
Zobacz także:
Daje suszone jabłka ,gruszki śliwki,morele,kilka fig,trochę rodzynków,i zórawiny,kilka daktyli
Owoce myję i zalewam zimną wodą do połowy objętości,Po 2 godz gotuję,jak owoce są prawie miękkie uzupełniam goracą woda i dodaję 2 surowe jabłka nie obierane ,w ćwiartkach .chwilę po gotuję tak aby te jabłka się nie rozpadły,próbuje,dosladzam jeśli trzeba,zagotowuje z cukrem i odstawiam pod pokrywką niech naciąga .
Co oprócz suszu może włożyć do kompotu jakieś surowe owoce