w

Jak sprawić by cebulka do śledzi była miękka? Jest na to sposób!

Jak sprawić by cebulka do śledzi była miękka? Surowe warzywo jest bardzo wyraziste i twarde, jeśli podamy je w takiej formie do ryby, zabije ona cały smak dania. Jak to zrobić by stała się słodka i miękka? Mamy kilka sposobów!

Jeśli bierzesz na siebie odpowiedzialność przygotowania śledzi w cebulce, pamiętaj by poza dobrą rybą, zadbać o odpowiednie dodatki. Delikatna słodka cebulka będzie się idealne komponować z lekko kwaskowatymi śledziami.

Trzy proste sposoby na miękką cebulkę do śledzi

sledzie z cebulą/ fot. canva

Pierwszy, najłatwiejszy sposób to sparzenie cebuli wrzątkiem. Warzywo automatycznie zmięknie i stanie się lżejsze dla żołądka.

Jeśli chcesz, by warzywo zmiękło, ale tym samym zachowało ostrzejszy smak, posyp je solą i lekko wmasuj sól w piórka cebuli. Po kilku minutach warzywo puści sok i stanie się mniej kruche.

Inną metodą jest mechanicznie ugniecenie piórek cebuli, np. tłuczkiem do ziemniaków. Wtedy również wydobędziemy nadmiar płynu, który odpowiada za jej kruchość.

Jak sprawić by cebula była słodka?

Miękką cebulę należy osłodzić, by to uczynić, wystarczy trzy składniki: olej, cukier i ocet. Cebulkę mieszamy z kilkoma łyżkami oleju, octu i łyżką cukru. Mieszamy całość i dorzucamy wcześniej przygotowane śledzie. Całość umieszamy w lodówce na minimum 24 godziny, jednak zalecamy odczekać nawet 48 godzin, wtedy będą najlepsze.

Zobacz także:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli