w

Jak sprawdzić, czy zakwas buraczany jest już gotowy? 3 kluczowe elementy

Domowy zakwas buraczany na barszcz to nie lada wyzwanie dla pani domu. Robiąc ten kapryśny produkt, musimy uzbroić się w cierpliwość. Przed użyciem musisz upewnić się, czy zakwas jest gotowy do dalszej obróbki. Są 3 kluczowe elementy, które Ci w tym pomogą.

Zakwas buraczany jest cenionym produktem kuchennym. Głownie znany jako składnik barszczu, jednak z czasem ludzie zaczęli go pić jako domowy lek na odporność. W sklepie znajdziemy gotowe buteleczki z zakwasem, jednak warto choć raz w życiu zrobić swój domowy zakwas. Możesz go użyć dwojako: jako podstawę świątecznej zupy lub lek na odporność. Sekretem zakwasu jest kilkudniowe oczekiwanie, aż warzywa puszczą wszystko, co najlepsze.

Sponsorowane

Tutaj znajdziesz przepis na swój pierwszy, domowy zakwas buraczany.

Przed dodaniem go do zupy warto sprawdzić trzy kluczowe elementy, które decydują o tym, czy jest gotowy. Dzięki temu unikniesz wpadki z nie gotowym produktem.

zakwas buraczany/ fot. canva

Jak sprawdzić, czy zakwas jest gotowy?

Dobry zakwas to połączenie trzech cech: koloru, zapachu i smaku. Brzmi dość banalnie, ale to właśnie one sprawią, że nasza świąteczna zupa będzie idealna!

Sponsorowane
  • Ciemnoczerwony kolor zakwasu to dobry znak, dodatkowo na wierzchu powinna pojawić się charakterystyczna piana.
  • Kolejnym ważnym elementem jest zapach, w którym czuć kwaskowatość i mocną woń buraków.
  • Na koniec należy posmakować zakwasu. Ma być kwaśny i intensywny. Jeśli czujesz, że jest wodnisty, należy dać mu jeszcze odrobinę czasu i będzie gotowy.

Jak rozpoznać czy zakwas się zepsuł?

Na początku warto zaznaczyć, że fermentujący zakwas wytwarza pianę i jest ona całkowicie naturalna. Wiele osób myli ją z pleśnią i spisuje zakwas na straty.

Zepsuty zakwas będzie miał biało zielone plamki pleśni i nieprzyjemny zapach. Dodatkowo może wytworzyć się drożdżowy kożuch na powierzchni.

Kiedy już wiesz, jak sprawdzić, czy zakwas jest gotowy, żadna zupa nie ma prawa się zepsuć!

Sprawdź również:

Sponsorowane
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli