w

Jak sprawdzić czy pakowane mięso jest świeże. Trik bez otwierania opakowania!

Sponsorowane

Nieświeże mięso to jeden z czarnych scenariuszy, które niestety zdarzają się coraz częściej. Jeśli mięso jest pakowane w plastkowe pudełka, cieżko przesądzić czy jest zdatne do spożycia. W końcu nie czujemy jego zapachu, a wygląd może być zdradliwy. W takiej sytuacji możemy wykonać szybki „test palca”! Jest nie inwayjny, dzięki czemu nie niszczymy produktu!

Kiedy mięso jest zapakowane w poliowy worek można je dotykać, co daje nam dużą przewagę w sprawdzeniu czy jest świeże. Jeśli po naciśnięciu palna na kawałek mięsa, wytworzony dołek nie odskoczy w szybkim tempie, znaczy to że jest w nim mało wody, a co za tym idzie jest stare.

Warto zaznaczyć że lekko nadpsute mięso, potrafi zrobić rewolucje w naszym układzie pokarmowym. Jeśli zjesz taki produkt możesz poważnie zagrozić swojemu życiu i zdrowiu.

Jeśli mięso nie cofa się, lub robi to w wolnym tempie, odłóż kawałek na swoje miejsce. Przetestuj kilka sztuk i sprawdź czy wszystkie reagują w ten sam sposób.

Sponsorowane
ra3rn/Getty Images

Obejrzyj mięso ze wszystkich stron

Jaki kolor przybiera? Jasnoróżowe mięso to oznaka że jest krótko na półce. Jeśli kawałek jest pokryty tłuszczem, ten powinien mieć biały odcień. Jeśli jest żółty, oznacza że tłuszcz zaczyna jełczeć i cały kawałek jest do wyrzucenia.

Nawet jeśli mięso kusi dobrą ceną, pamiętaj że jeśli będzie zepsute wydasz pieniądze podwójne, a jeśli w grę wejdzie zatrucie, koszty leków będą przewyższały wartość dobrego, świeżego mięsa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Jeden komentarz