w

Jak sparzyć kapustę do gołąbków bez użycia garnka? Wypróbuj ten patent!

Sparzanie kapusty to obowiązkowy krok w przygotowaniu gołąbków. Dzięki temu procesowi liście stają się miękkie i elastyczne, co znacznie pomaga w procesie zawijania gołąbków. Tradycyjnie robimy to w dużym garnku z wodą, lecz jest to dość niewygodne i ławo można się poparzyć gorącą wodą.

Jeśli szukasz alternatywy dla garnka z wodą, mamy pewną propozycję! Co powiesz na kuchenkę mikrofalową?

Arina Krasnikova/Pexel

Jak sparzyć kapustę?

Tradycyjne sparzanie to nic innego jak lekkie podgotowanie główki kapusty, tak by liście stały się elastyczne i miękkie. Czy to takie proste? I tak, i nie. Samo sparzanie nie sprawi nam trudności, jednak wyczucie odpowiedniego momentu na wyciągnięcie kapusty to już inna sprawa. Każdy rodzaj kapusty będzie miał inny czas gotowania. Największy koszmar to zewnętrznie rozgotowane liście, podczas gdy te w środku są jeszcze surowe.

Innym sposobem będzie rozdzielenie poszczególnych liści kapusty i wrzucenie ich do wrzątku. Sposób jest dobry, ale możemy się spotkać z trudnością przy rozdzielaniu poszczególnych listków, gdyż surowa kapusta jest bardzo krucha. Porwane liście nie będą się nadawać do zwijania.

Z pomocą przychodzi patent z kuchenką mikrofalową. Wystarczy że wytniesz głąb kapusty i włożysz ją do kuchenki mikrofalowej na największa moc podgrzewając ją 10 minut. Po tym czasie liście samoczynnie zaczną odchodzić.

Ta metoda działa najlepiej na młodą białą kapustę, włoską oraz kapustę szpiczastą.

Przepis na gołąbki na naszym serwisie:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli