w ,

Jak smażyć krewetki, żeby zachowały pełnię smaku? Zobacz czy robisz to poprawnie

Sponsorowane

Zdarza Ci się przygotowywać krewetki? A może obawiasz się, że nie wyjdą jak te z ulubionej restauracji i całkiem rezygnujesz z tego pomysłu. Strach przed porażką często blokuje nasze zdolności, w tym te kulinarne. Przygotowaliśmy zestawienie najważniejszych zasad co do przygotowywania krewetek, dzięki nim nie zaliczysz żadnej wpadki!

Sprawdź również 12 pomysłów na posiłek z owocami morza!

Ile smażyć krewetki?

Najczęściej popełniany błąd dotyczący owoców morza to zbyt długa obróbka termiczna. Długość smażenia zależy od wielkości krewetek, większe = dłuższe smażenie. Zasada jest taka, że najlepiej smażyć krewetki aż 1/3 grubości krewetki będzie ścięta. Przyjmuje się, że jest to 1,5 minuty na stronę. Jeśli podsmażymy krewetki za krótko, będą nieprzyjemnie ciągnące. Natomiast zbyt długie smażenie sprawi, że będą suche i za mało jędrne.

Sponsorowane
badmanproduction/ Getty Images

Jakiego tłuszczu używać do smażenia?

Dwa najlepsze tłuszcze to oliwa z oliwek i olej kokosowy. Mimo że każdy tłuszcz będzie spełniał swoją funkcję, najlepiej wypadną te dwa. Jeśli smażysz na oliwie z oliwek przygotuj krewetki w stylu śródziemnomorskim, natomiast olej kokosowy będzie bardziej pasował do azjatyckiej kuchni. Wiele osób lubi krewetki na maśle, ale lepszym pomysłem będzie oblanie tłuszczem krewetek, które już zostały usmażone.

Krewetki uwielbiają wino

Dodanie alkoholu do krewetek podbije ich smak, a danie nabierze francuskiej nuty smakowej. Wino wyparuje z dania, więc nie musisz się obawiać o kaloryczność i procenty.

Dobre krewetki – na co zwracać uwagę?

Jeśli produkt jest nieświeży, żadne danie nie będzie udane. Mimo że mrożonki to ta „gorsza” opcja, są o wiele bezpieczniejsze od świeżych krewetek, które dostaniemy w naszym kraju. Biorąc mrożonkę sprawdź ilość glazury, czym mniej tym lepiej. Krewetki powinny mieć ogonki, a kolor wacha się między jasno/ciemnoróżowym lub białym i szarym.

druvo/ Getty Images Signature
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.