w

Jak smażyć krewetki, żeby zachowały pełnię smaku?

Zdarza Ci się przygotowywać krewetki? A może obawiasz się, że nie wyjdą jak te z ulubionej restauracji i całkiem rezygnujesz z tego pomysłu. Strach przed porażką często blokuje nasze zdolności, w tym te kulinarne. Przygotowaliśmy zestawienie najważniejszych zasad co do przygotowywania owoców morza — dzięki nim nie zaliczysz żadnej wpadki!

Jak smażyć krewetki, by były idealne?

Najczęściej popełniany błąd dotyczący owoców morza to zbyt długa obróbka termiczna. Długość smażenia zależy od wielkości krewetek, większe sztuki = dłuższe smażenie. Zasada jest taka, że najlepiej smażyć krewetki aż 1/3 grubości krewetki będzie ścięta. Przyjmuje się, że jest to około 1,5 minuty na stronę. Jeśli podsmażymy krewetki za krótko, będą nieprzyjemnie ciągnące, natomiast zbyt długa obróbka termiczna zbyt mocno je wysuszy.

Jak smażyć krewetki
badmanproduction/ Getty Images

Jakiego tłuszczu używać do smażenia?

Dwa najlepsze tłuszcze to oliwa z oliwek i olej kokosowy. Mimo że każdy tłuszcz będzie spełniał swoją funkcję, dwie powyższe propozycje dodadzą delikatnej nuty smakowej. Jeśli smażysz na oliwie z oliwek, przygotuj krewetki w stylu śródziemnomorskim. Olej kokosowy jest częściej wykorzystywany w kuchni azjatyckiej. Wiele osób lubi krewetki smażone na maśle, jednak nie polecamy tego sposobu, chyba że wybieracie masło klarowane. Zwykły krowi tłuszcz ma bardzo niską temperaturę dymienia i szybko się spala.

Dodanie alkoholu do krewetek podbije ich smak, a danie nabierze francuskiej nuty, w sam raz na romantyczną kolację we dwoje! Wino wyparuje z dania, więc nie musisz się obawiać o kaloryczność i procenty.

Dobre krewetki – na co zwracać uwagę?

Jeśli produkt jest kiepskiej jakości bądź po prostu przeleżał w zamrażarce kilka miesięcy, żadne danie nie będzie udane. Mimo że mrożonki to ta „gorsza” opcja, są o wiele bezpieczniejsze od świeżych krewetek, które dostaniemy w naszym kraju.

Biorąc mrożonkę, sprawdź ilość glazury, im mniej, tym lepiej. Krewetki powinny mieć ogonki, a kolor waha się między jasno/ciemnoróżowym lub białym i szarym — wszystko zależy od odmiany i gatunku.

Jak smażyć krewetki
druvo/ Getty Images Signature

Zobacz także te wpisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli