w ,

Jak smażyć karpia, aby zachwycić teściową w te święta?

zi3000, Getty Images Pro

Już za kilka dni Wigilia i masa przygotowań z tym związana. Dziś zdradzę Ci, jak smażyć karpia, aby wyszedł perfekcyjny w te święta. Tego nie możesz przegapić!

Święta to magiczny czas, kiedy możemy na chwilę się zatrzymać i spędzić niezapomniane chwilę z bliskimi. Jednak kilka tygodni przed świętami kojarzy mi się już mniej przyjemnie 🙂 Niekończąca się lista przygotowań, długie godziny spędzone w kuchni i generalne porządki. Wiem jest tego sporo, ale dzisiaj pomogę rozwiązać chociaż jeden kłopot.

Sponsorowane

Jak smażyć karpia, aby wyszedł perfekcyjnie?

Wiadomo, że na wigilijnym stole króluje karp. I już za moment dowiesz się, co zrobić, aby wyszedł idealny, tak aby teściowa była pod wielkim wrażeniem Twojego dania. Jesteś gotowa?

#1 Odpowiednie przygotowanie – zanim weźmiemy się za smażenie karpia, nie możemy pominąć całego procesu związanego z czyszczeniem ryby. Kawałki karpia bez łusek dokładnie myjemy, po czym suszymy przy pomocy ręcznika papierowego.

#2 Dobrze dobrane przyprawy – kiedy karp jest już oczyszczony, możemy doprawić go do smaku solą i pieprzem. Warto wiedzieć, że świetnie sprawdzą się tu również takie przyprawy jak: oregano, bazylia, czy tymianek. Rybę możesz też posmarować delikatnie sokiem z cytryny, nadając jej wyrazistego posmaku. Co więcej, takie działanie skutecznie pomoże pozbyć się wyrazistego zapachu karpia, który nie dla wszystkich jest przyjemny.

Sponsorowane
Odpowiednie przyprawy do karpia/źródło: fotokris, Getty Images

#3 Panierka tylko z mąki – smażony karp nie wymaga ciężkostrawnej panierki z bułki tartej. Świetnie sprawdzi się tu sama mąka. Po oprószeniu ryby mąką, od razu kładź ją na rozgrzaną patelnię.

#4 Karpia smaż na dobrze rozgrzanym oleju – jesteśmy już prawie na finiszu, dlatego zachowaj teraz szczególną ostrożność. Po pierwsze umieść na patelni odpowiednią ilość oleju, aby karp mógł usmażyć się równomiernie. Zanim położysz na urządzeniu rybę, upewnij się, że olej jest dobrze rozgrzany. Warto również pamiętać, aby na patelnię nie dodać za dużo kawałków ryby. Lepiej powtórzyć cały proces dwukrotnie, ale zrobić to dobrze. Niż zaliczyć wpadkę, bo ryba przez nieuwagę nam się przypali.

#5 Po smażeniu odsącz karpia na ręczniku kuchennym – i na koniec kluczowe zadania. Kiedy już zdejmiesz karpia z patelni, odłóż go na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym. Dzięki temu trikowi pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu i Twoja smażona ryba będzie po prostu smaczniejsza.

I to wszystko! Teraz już wiesz, jak smażyć karpia, żeby wyszedł idealny pod każdy kątem. Na pewno sobie poradzisz!

Zobacz także: Pierogi wigilijne z tym farszem zrobią furorę. Nie znajdziesz tu ziemniaków i kapusty

Sponsorowane
  • Miniatura:
  • zi3000, Getty Images Pro
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani