Spis treści
Jak przyśpieszyć duszenie mięsa? Przychodzi taki czas, że musisz przyśpieszyć gotowanie obiadu, bo wypada Ci awaryjna sytuacja, a nie możesz zostawić w pół zrobionego mięsa. W takim wypadku dobrze znać pewien sprytny trik kuchenny z użyciem kuchennego składnika.
Duszenie mięsa to podstawowa czynność przy robieniu gulaszu, choć danie jest pyszne, to wymaga sporo czasu na przygotowanie. Wołowina i wieprzowina lubią spędzić wiele godzin na wolnym ogniu, w zamian odwdzięcza się miękkim i soczystym mięsem. Co w sytuacji, gdy nie mamy aż tyle czasu? Wystarczy szczypta pewnego składnika, a proces duszenia skróci się o połowę.
Jak przyśpieszyć duszenie mięsa? Dodaj sodę oczyszczoną!

Soda oczyszczona zmiękczy mięso do tego stopnia, że czas gotowania skróci się o połowę! Ile należy jej dodać? Do gotującego się gulaszu dosyp pół łyżeczki sody i dobrze zamieszaj, a następnie pozostaw mięso na wolnym ogniu. Ten sposób jest całkowicie bezpieczny, a soda niewyczuwalna w smaku.
Inny ciekawy sposób to dolanie łyżki wódki do mięsa. Alkohol zadziała na twarde włókna w mięsie, a te po prostu się rozpadną. W efekcie mięso będzie miękkie i soczyste w krótszym czasie, a smak wódki (oraz procenty!) wyparuje w trakcie duszenia.
Czego absolutnie nie robić?

Powstrzymaj się od dolewania zimnej wody do gulaszu. Jeśli chcesz go rozcieńczyć, użyj wrzątku. Wołowina i wieprzowina nie reaguje dobrze na niską temperaturę, zimna woda zwiąże włókna, a mięso będzie twarde.
Zobacz również: