w

Jak przyśpieszyć duszenie mięsa? Wystarczy odrobina tego składnika!

Jak przyśpieszyć duszenie mięsa
fotek, Getty Images

Jak przyśpieszyć duszenie mięsa? Przychodzi taki czas, że musisz przyśpieszyć gotowanie obiadu, bo wypada Ci awaryjna sytuacja, a nie możesz zostawić w pół zrobionego mięsa. W takim wypadku dobrze znać pewien sprytny trik kuchenny z użyciem kuchennego składnika.

Duszenie mięsa to podstawowa czynność przy robieniu gulaszu, choć danie jest pyszne, to wymaga sporo czasu na przygotowanie. Wołowina i wieprzowina lubią spędzić wiele godzin na wolnym ogniu, w zamian odwdzięcza się miękkim i soczystym mięsem. Co w sytuacji, gdy nie mamy aż tyle czasu? Wystarczy szczypta pewnego składnika, a proces duszenia skróci się o połowę.

Sponsorowane

Jak przyśpieszyć duszenie mięsa? Dodaj sodę oczyszczoną!

Jak przyśpieszyć duszenie mięsa
soda oczyszczona/ fot. itsarshak, Getty Images

Soda oczyszczona zmiękczy mięso do tego stopnia, że czas gotowania skróci się o połowę! Ile należy jej dodać? Do gotującego się gulaszu dosyp pół łyżeczki sody i dobrze zamieszaj, a następnie pozostaw mięso na wolnym ogniu. Ten sposób jest całkowicie bezpieczny, a soda niewyczuwalna w smaku.

Inny ciekawy sposób to dolanie łyżki wódki do mięsa. Alkohol zadziała na twarde włókna w mięsie, a te po prostu się rozpadną. W efekcie mięso będzie miękkie i soczyste w krótszym czasie, a smak wódki (oraz procenty!) wyparuje w trakcie duszenia.

Czego absolutnie nie robić?

Sponsorowane
Gulasz/ getty images pro

Powstrzymaj się od dolewania zimnej wody do gulaszu. Jeśli chcesz go rozcieńczyć, użyj wrzątku. Wołowina i wieprzowina nie reaguje dobrze na niską temperaturę, zimna woda zwiąże włókna, a mięso będzie twarde.

Zobacz również:

  • Miniatura:
  • fotek, Getty Images
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli