Spis treści
Wyobraź sobie przepyszne, chrupiące brokuły na parze jako dodatek do obiadu. Ciężko się nie zgodzić, że to jeden z lepszych dodatków do obiadu. Te, które ostatnio robiłaś, lekko się rozgotowały lub były zbyt twarde? Nie martw się, z naszymi wskazówkami wyjdą przepyszne!
Brokuły kojarzą się z postrachem dzieciństwa, gdy mama zmuszała nas do jedzenia tych dziwnych zielonych papek. W dorosłości zaczynamy doceniać to cenne warzywo, za swój smak i mnóstwo witamin: witamina A ( opóźnia procesy starzenia, wzmacnia kości), witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B6 i B9), witamina C i K oraz minerały: potas, magnez, cynk, siarka, fosfor, żelazo, sód oraz wapń. W brokułach znajdziemy też substancję o nazwie sulforafan, która hamuje powstawanie mutacji nowotworowych i zmniejsza stres oksydacyjny.
Jak prawidłowo przygotować brokuła?

Gotowanie brokułów to najgorsze co można zrobić! Powolne poddawanie warzywa na temperaturę niszczy wszystkie witaminy i minerały, jego smak staje się nijaki i rozwodniony. Jeśli brokuł nie jest dodatkiem do zupy, nie należy go gotować. Jeśli chcesz tego uniknąć, przygotuj warzywo na parze.
Świeży brokuł składa się z grubej łodygi i małych różyczek. Noga jest jadalna, ale raczej mało smaczna i nie wykorzystujemy jej w kuchni. Różyczki odkrawamy, myjemy i wybieramy sposób obróbki, jaki nam najbardziej odpowiada: pieczenie lub przygotowanie na parze.
Warto wspomnieć, że mrożone brokuły są równie wartościowe co te świeże, nie należy się ich obawiać i dyskwalifikować. Takie warzywa są już umyte i potencjalnie gotowe do spożycia. Możesz przyrządzić brokuły z dodatkiem soli lub delikatnych przypraw.
Jak zrobić brokuła by był idealny?

Jeśli nie masz specjalnego urządzenia, nic nie szkodzi, wystarczy metalowe sitko i garnek! Po jakimś czasie możesz przemyśleć czy chcesz zainwestować w specjalny sprzęt do przygotowywania na parze.
Do garnka wlewamy taką ilość wody, by nie dotykała sitka na górze. Do sitka wrzucamy brokuła i nakrywamy całość dużą pokrywką, tak by para pozostała wewnątrz garnka. Trzymamy całość pod przykryciem ok. 5 minut i sprawdzamy, czy brokuł jest miękki, ale nierozgotowany. Warzywo powinno być jędrne. Po wyciągnięciu sita warto przelać brokuła zimną wodą, będzie mieć intensywny, zielony kolor!
Już wiesz, jak przyrządzić brokuły na parze, by były pyszne i pełne witamin!