Chcesz przygotować miękką wątróbkę, ale nie wiesz, jak się za to zabrać? Ostatnia przygoda z tym podrobem zakończyła się niemiłym fiaskiem, gdy mięso stwardniało? Są pewne błędy w przygotowaniu, które nieświadomie popełniamy, a w konsekwencji uzyskujemy niesmaczne danie. Aby wątróbka smakowała jak należy, trzeba się zastanowić, gdzie leży problem. Poniżej wypisaliśmy kilka wskazówek!
Co sprawia, że wątróbka staje się twarda?
Możesz się zdziwić, ale wszystkiemu winna jest sól! To nie tak, że potrawy wcale nie solimy, jednak w pewnym momencie należy się powstrzymać od tej czynności. Wątróbka musi być smażona na rozgrzanym tłuszczu, bez dodatku soli. Przyprawy dodajemy po skończonej obróbce termicznej.

Jeśli czujesz, że twoja wątróbka wychodzi gorzka, należy ją moczyć w mleku kilka godzin przed smażeniem. Mleko jest genialnym pochłaniaczem aromatów, działa zmiękczająco i ujednolica smak.
Kolejnym istotnym czynnikiem jest krojenie wątróbki na równe kawałki. Jeśli będą się różnic wielkością, okaże się, że te małe są już wysuszone i twarde, a duże w dalszym ciągu surowe w środku. Mięso powinno być na patelni nie dłużej niż 5 minut.

Jeśli chcesz, by twoja wątróbka była podawana ze smażoną cebulą, musisz przygotować ją nieco wcześniej. Cebulę pokrój na piórka i podsmażaj na patelni z dodatkiem oleju. Genialnym dodatkiem, będzie drobno pokrojone jabłko, taka mieszanka doda słodyczy i wyrazu. Po usmażeniu przekładamy cebulę na talerz, a podroby smażymy na tej samej patelni, po usmażeniu mieszamy składniki. Aby przygotować miękką wątróbkę, należy stosować się do powyższych zasad, a z pewnością danie się uda!
Zobacz także: