Boże Narodzenie już za dwa tygodnie. Na świątecznym stole na pewno nie zabraknie domowego makowca. Dziś zdradzę Ci, jak przygotować idealną masę makową. Twoi goście będą zachwyceni!
Chyba oficjalnie mogę to powiedzieć, tegoroczna gorączka związana ze świątecznymi przygotowaniami właśnie ruszyła! Wszyscy planują uroczyste menu, robią zakupy i generalnie sprzątają swoje domy oraz mieszkania.
Dziś jednak skupimy się na świątecznych wypiekach w domowym wykonaniu. Kiedy myślisz o świętach Bożego Narodzenia, jakie ciasta pojawiają się w Twojej głowie? W moim przypadku na pewno jest to sernik, piernik z powidłami, pierniczki oraz makowiec.

A skoro o makowcu mowa, już za moment dowiesz się, co zrobić, aby masa makowa była idealna pod każdym kątem.
Jak przygotować idealną masę makową?
Kluczem do sukcesu w tym przypadku jest jeden, bardzo ważny składnik. Miód gryczany, bo o nim mowa, to niezastąpiony składnik masy makowej na przyszłego makowca. To właśnie dzięki niemu tegoroczny makowiec będzie miał idealnie wilgotną i aromatyczną wkładkę makową.

W tym roku zamiast cukru do masy makowej dodaj miód gryczany i to wszystko! Twój makowiec na pewno nie będzie zbity i przesuszony. Wręcz przeciwnie, miód z makiem oraz bakaliami stworzy niesamowitą kombinację smakową, która skradnie serce nawet największego niejadka! Daję Ci na to 100% gwarancję!
Teraz już wiesz co zrobić, aby w tym roku zaskoczyć swoich bliskich genialnym makowcem domowej roboty. Na pewno będą zachwyceni!
Zobacz także: Wiemy, jak długo gotować suszone grzyby do wigilijnych dań
Jeden komentarz