Świetny sposób na przechowywanie truskawek na zimę. Dzięki niemu owoce zachowują swój wyjątkowy smak. Każdy powinien go poznać.
Truskawki to owoce na które czekamy cały rok. Kiedy pierwsze koszyczki pojawiają się w sklepach, ludzie wykupują je bez zastanowienia. Niestety nie możemy się nimi długo cieszyć, gdyż psują się w zastraszającym tempie.
Ludzie chcąc cieszyć się owocami na dłużej, zaczęli poddawać owoce obróbce termicznej. Zamrażanie lub pod gotowanie jest równie dobrym sposobem na przechowywanie, jednak mało osób zna trzeci, unikalny sposób.

Tym razem ponownie zawekujemy owoce, ale na zimno.
Przygotuj truskawki i cukier w proporcjach 1:1 np. 1 kilogram cukru na 1 kg owoców. Umyj owoce, obierz z szypułek i przekrój każdą truskawkę na pół. Do dużej miski wsyp na dno połowę porcji cukru i wsyp truskawki, następnie zasyp ponownie cukrem. Wszystko wymieszaj i włóż do słoików, a następnie szczelnie zakręć i zawekuj.