Spis treści
Surowe mięso należy przechowywać w lodówce, jednak to odpowiednie metody sprawiają, że zachowa świeżość na dłużej. Jeśli ich nie zachowamy, a mięso poleży kilka dni, bakterie zaczną się namnażać, a w konsekwencji możemy się nabawić zatrucia pokarmowego!
Jak przechowywać surowe mięso? Kilka zasad
Bakterie na surowym kawałku mięsa rozmnażają się w ekspresowym tempie. Jeśli nasza pierś nie jest pakowana próżniowo, po ok. 2 dniach powinniśmy ją zużyć, w innym wypadku może dojść do nieprzyjemnych rewolucji żołądkowych. Podobnie jest w przypadku schabu czy innych części wieprzowiny.

Wołowina ma najdłuższą „datę przydatności” i może leżeć w naszej lodówce do 4 dni. Jeśli mięso jest wrzucone luzem do plastikowego woreczka, zaraz po przyjściu należy je przełożyć do szczelnego pojemnika. Pudełko umieszczamy na dnie lodówki, gdzie temperatura jest najniższa.
Trikiem na przedłużenie świeżości jest marynata z oleju i przypraw. Wysmarowane mięso umieszczamy w pojemniku i przetrzymujemy dodatkową dobę.
Z jakim mięsem nie wolno tak postępować?

Mięso mielone psuje się po kilku godzinach i jeśli wiemy, że nie jesteśmy w stanie go zużyć, lepiej je zamrozić i wykorzystać, gdy przyjdzie na to czas! Mielenie mięsa sprawia, że cała jego powierzchnia ma kontakt z powietrzem, a co za tym idzie z bakteriami. Drobnoustroje mają szanse w niego wniknąć, dlatego mięso o wiele szybciej się psuje.
Zobacz także:
2 komentarzy