w

Jak przechowywać surowe mięso, by przetrwało kilka dni? Kilka przydatnych porad

przechowywać surowe mięso
pixelshot

Surowe mięso należy przechowywać w lodówce, jednak to odpowiednie metody sprawiają, że zachowa świeżość na dłużej. Jeśli ich nie zachowamy, a mięso poleży kilka dni, bakterie zaczną się namnażać, a w konsekwencji możemy się nabawić zatrucia pokarmowego!

Jak przechowywać surowe mięso? Kilka zasad

Sponsorowane

Bakterie na surowym kawałku mięsa rozmnażają się w ekspresowym tempie. Jeśli nasza pierś nie jest pakowana próżniowo, po ok. 2 dniach powinniśmy ją zużyć, w innym wypadku może dojść do nieprzyjemnych rewolucji żołądkowych. Podobnie jest w przypadku schabu czy innych części wieprzowiny.

przechowywać surowe mięso
schab/ Alexander62, Getty Images

Wołowina ma najdłuższą „datę przydatności” i może leżeć w naszej lodówce do 4 dni. Jeśli mięso jest wrzucone luzem do plastikowego woreczka, zaraz po przyjściu należy je przełożyć do szczelnego pojemnika. Pudełko umieszczamy na dnie lodówki, gdzie temperatura jest najniższa.

Trikiem na przedłużenie świeżości jest marynata z oleju i przypraw. Wysmarowane mięso umieszczamy w pojemniku i przetrzymujemy dodatkową dobę.

Z jakim mięsem nie wolno tak postępować?

Sponsorowane
przechowywać surowe mięso
mięso mielone/ fot.xalanx, Getty Images

Mięso mielone psuje się po kilku godzinach i jeśli wiemy, że nie jesteśmy w stanie go zużyć, lepiej je zamrozić i wykorzystać, gdy przyjdzie na to czas! Mielenie mięsa sprawia, że cała jego powierzchnia ma kontakt z powietrzem, a co za tym idzie z bakteriami. Drobnoustroje mają szanse w niego wniknąć, dlatego mięso o wiele szybciej się psuje.

Zobacz także:

Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    2 komentarzy

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli