w

Jak przechowywać sery pleśniowe

Sponsorowane

Sery pleśniowe to inaczej sery podpuszczkowe, które obrastają jadalną pleśnią. Mają one bardzo wyjątkowe smaki, potrafią być ostre i wyraziste.

Coraz więcej polaków sięga po ten produkt, nic dziwnego, gdyż dodatek takiego sera może znacznie urozmaicić najprostsze danie. Aby taki ser zachował pełnie smaku i aromatu, trzeba go odpowiednio przechowywać. Podpowiemy Ci, jak to zrobić!

fotokris/Getty Images

Sery pleśniowe muszą oddychać, więc nie powinniśmy ich przechowywać w plastikowych workach. Najlepszy będzie papier pergaminowy, którym równo owiniemy ser. Zapewni on zarówno obieg powietrza, jak i ochronę. Sery pleśniowe lubią niską temperaturę, ok. 5*C więc najlepiej, gdy będziesz je przechowywać na niższych półkach lodówki. Nie martw się, że ser sąsiaduje z warzywami, dzięki temu będzie cały czas miękki.

Sponsorowane

Jeśli chcesz przygotować deskę serów, najlepiej gdy produkty osiągną temperaturę pokojową. Wówczas uwolnią cały smak i aromat.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.