w

Jak przechowywać ser pleśniowy, by był soczysty i miękki?

Jak przechowywać ser pleśniowy, by był aromatyczny i nie wysychał w ekspresowym tempie? Otóż samo wstawienie do lodówki nie wystarczy. Trzeba odpowiednio zabezpieczyć ser, by mógł oddychać i nie tracił swojej sprężystej struktury.

Sery pleśniowe to inaczej sery podpuszczkowe, które obrastają jadalną pleśnią. Mają one bardzo wyjątkowe smaki, potrafią być ostre i wyraziste. Istnieją dwa obozy ludzi — ci, którzy je kochają i tacy, którzy nie mogą wytrzymać intensywnej woni sera. Jeśli zaliczasz się do pierwszej grupy, sprawdź jak prawidłowo obchodzić się z serem podpuszczkowym.

Sponsorowane

Coraz więcej Polaków sięga po „cuchnący ser”. Mały kawałek sera potrafi odmienić całą potrawę, gdyż nadaje charakteru potrawie. Aby taki ser zachował pełnie smaku i aromatu, trzeba go odpowiednio przechowywać. Podpowiemy Ci, jak to zrobić!

Jak przechowywać ser pleśniowy?

Jak przechowywać ser pleśniowy
fotokris/Getty Images

Sery pleśniowe muszą oddychać, więc nie powinniśmy ich przechowywać w plastikowych workach. Najlepszy będzie papier pergaminowy, którym równo owiniemy ser. Zapewni on zarówno obieg powietrza, jak i ochronę. Sery pleśniowe lubią niską temperaturę, ok. 5*C więc najlepiej, gdy będziesz je przechowywać na niższych półkach lodówki. Nie martw się, że ser sąsiaduje z warzywami, dzięki temu będzie cały czas miękki.

Jeśli chcesz przygotować deskę serów, najlepiej gdy produkty osiągną temperaturę pokojową. Ogrzane sery będą miały lepszą konsystencję, a ich smak w pełni się uwolni. Zmarznięte będą dawały z siebie jedynie 50% możliwości.

Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli