W grudniu w naszych domach pojawiają się przepyszne pierniczki. Te świąteczne ciasteczka zachwycają zarówno smakiem, jak i wyglądem. Tylko jak przechowywać pierniczki, aby zachować ich świeżość i miękkość na dłużej? Dziś odpowiemy na to pytanie!
Jeśli mówimy już o świątecznych wypiekach, to właśnie pierniczki przygotowujemy w pierwszej kolejności. W wielu domach już na początku grudnia unosi się piękny zapach korzennych przypraw, na blacie kuchennym można znaleźć kleksy po lukrowaniu ciasteczek, a na podłodze nie brakuje okruszków po skonsumowanych ciasteczkach.

Mi osobiście przygotowywanie pierniczków kojarzy się ze szczęśliwym dzieciństwem, kiedy wspólnie z bratem dekorowaliśmy ciasteczka upieczone przez starszą siostrę. Była to świetna zabawa, na którą wyczekiwaliśmy z utęsknieniem przez cały rok.
I choć minęło sporo lat od tamtych wydarzeń, co roku przygotowuje domowe pierniczki. I dziś podzielę się z Tobą przydatnymi trikami, dzięki którym wydłużysz termin przydatności świątecznych ciasteczek. Co więcej, będą idealnie miękkie.
Jak przechowywać pierniczki, aby zachować ich świeżość i miękkość na dłużej?
Kiedy już upieczesz pierniczki i je ostudzisz, możesz wykorzystać jedną z dwóch metod przechowywania. Po pierwsze, możesz włożyć je do szczelnego pojemnika i wstawić do lodówki. Kluczem do sukcesu jest tutaj szczelność pojemnika, dzięki czemu na ciasteczkach po kilku dniach nie pojawi się pleśń. Co za tym idzie, będą jadalne nawet kilka tygodni po ich przygotowaniu.

Drugim rozwiązaniem jest przechowywanie ciasteczek w chłodnym i ciemnym miejscu – np. w spiżarni. Upieczone ciasteczka przełóż do metalowej puszki lub szklanego słoika i szczelnie je zamknij. Jeśli chcesz, aby ciasteczka zmiękły, a jednocześnie nabrały aromatu owocowego, do pojemnika z piernikami dodaj skórkę z pomarańczy lub ćwiartkę jabłka. Świetnie sprawdzi się tu również kawałek chleba razowego. Pamiętaj jednak, że owoce i chleb należy wymieniać co dwa dni. W przeciwnym przypadku, zaczną pleśnieć i domowe ciasteczka będą do wyrzucenia.
Teraz już wiesz, co zrobić aby świąteczne pierniczki zachowały swoją świeżość na dłużej. Co więcej, będą idealnie miękkie i kruche. Czego chcieć więcej?
Zobacz także: Pierniczki dojrzewające. Będą miękkie i kruche
Konserwacja i przechowywanie żywności
Jak pozbyć się moli spożywczych? Przyda się liść laurowy
Nie przechowuj jajek w taki sposób! To duży błąd
Jak przechowywać miód by nie stracił cennych wartości? Omijaj te miejsca
Pakowane próżniowo mięsa mogą być różnej świeżości. Zrób ten prosty test
Czy można mrozić pieczarki? Jaka forma będzie najlepsza?
Czosnek NIE może być przechowywany w ten sposób. Straci smak i właściwości
Foremka na kostki lodu ma duży potencjał. Jak go wykorzystać?
Herbata brzozowa z młodych liści. Regularne picie czyni cuda
Ile można przechowywać otwarte wino? Zaledwie kilka dni
Zobacz więcej