w

Jak przechowywać miód by nie stracił cennych wartości? Omijaj te miejsca

Jak przechowywać miód
inventbar, Getty Images

Miód jest niczym płynne złoto, każdy widzi w nim coś innego — dla jednych to zbiór cennych wartości odżywczych, a dla innych po prostu naturalny słodzik. Ten wyjątkowy produkt jest wrażliwy na bodźce zewnętrzne, więc warto dowiedzieć się jak go przechowywać.

Miód jest z nami od tysięcy lat, już w Starożytnym Egipcie ludzie zajadali się tym przysmakiem. Ważne osobistości były chowane wraz z całym majątkiem, a w starożytnych dzbanach można było znaleźć miód. Znaczy to, że był to swego rodzaju towar luksusowy, który warto było zabrać ze sobą do grobu — dosłownie!

Czy miód jest w takim razie niezniszczalny? I tak, i nie. Sama formuła miodu może przetrwać naprawdę wiele, jednak sam produkt po czasie traci na wartości, zwłaszcza gdy przechowuje się go w złych warunkach.

Jak przechowywać miód
miód/ fot. Yaroslaw Danylchenko

Niepozory nektar o wspaniałych właściwościach!

Ten niepozorny nektar to skarbnica cennych wartości odżywczych, jeśli je utracimy, miód staje się jedynie naturalnym słodzikiem.

Miód ma mnóstwo wartości prozdrowotnych — obniża ciśnienie krwi, działa bakteriobójczo i potrafi leczyć rany. Nie bez powodu popijamy herbatę z miodem w trakcie przeziębienia czy dodajemy go do słynnego syropu z cebuli.

Ciężko opisać wszystkie witaminy i minerały zawarte w nektarze. Jest ich mnóstwo, każda odgrywa określoną rolę, a w połączeniu potrafią zdziałać cuda! Jednym z ważniejszych składników jest acetylocholinia, która działa zbawiennie na nasze serce.

Jak przechowywać miód by nie stracił cennych wartości?

Jak przechowywać miód
fot. RossHelen

Aby miód dostarczał nam to, co najlepsze, musi być kupony ze sprawdzonego źródła. Podrabiane miody z dużą zawartością cukru to codzienny widok na rynku. Dobry miód ma też swoją cenę, przy obecnych podwyżkach nie ma co się łudzić, że ktoś sprzeda nam słoik za kilkanaście złotych.

Jeśli kupisz dobry miód, zadbaj również o właściwe przechowywanie produktu. Są miejsca, gdzie nie powinno się trzymać tego produktu, gdyż pod wpływem temperatury i światła traci wartości.

Pierwszym miejscem, które jest dość popularne, ale niezalecane to lodówka. Niska temperatura nie zniszczy wartości odżywczych, jednak sprawi, że miód skrystalizuje się i w konsekwencji będzie bardzo twardy. Jeśli nie będziemy go trzymać w szczelnym słoiku, łatwo pochłonie zapachy z zewnątrz.

miód w lodowce/ fot. malerapaso, Getty Images Pro

Przechowywanie miodu w szafce to dobry pomysł, pod warunkiem że nie ma ona kontaktu z ciepłem. Szafka nad płytą indukcyjną, kuchenką czy czajnikiem to zły pomysł! Optymalna temperatura dla tego produktu to 8 -18 stopni Celsjusza, każda wyższa stanowi zagrożenie dla wyniszczenia wartości miodu. Jeśli masz wyższą temperaturę w pomieszczeniu, lepiej się zastanowić czy można w niej przechowywać miód.

Najgorszym miejscem będzie blat, który jest poddany działaniu promieni słonecznych. To one wyniszczają najcenniejsze witaminy i minerały. Jednorazowe narażenie na światło to nic groźnego, jednak stałe poddawanie miodu na światło słoneczne, sprawi, że stanie się on bezwartościowy.

Najlepszymi miejscami na przechowywanie miodu jest spiżarnia i piwnica. Jest tam chłodno, ale nie tak zimno, jak w przypadku lodówki. Nie ma tam naturalnego oświetlenia, a miód może spokojnie czekać na regale.

Zobacz również inne wpisy na temat miodu:

  • Miniatura:
  • inventbar, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli