w

Jak przechowywać mandarynki by były świeże i soczyste

Jak przechowywać mandarynki

Jak przechowywać mandarynki w naszym domu? Pewnie nie raz skusiłaś się na sezonową promocję, gdzie można było kupić je za bezcen. Kilka kilogramów mandarynek może przerosnąć nawet największego smakosza tych cytrusów. Co zrobić by mandarynki zachowały swój smak i jędrność? Zobacz poniżej!

Okazuje się, że mandarynki to dość kapryśny owoc i potrafi się zepsuć w zastraszająco szybkim tempie. Oczywiście nie można powiedzieć, że po jednym dniu leżenia w kuchni są niejadalne, jednak powoli zaczynają tracić swoją jędrność i słodko-kwaśny smak. Z góry radzimy, by nie robić zapasów tego owocu, jednak jeśli już zaszła potrzeba, możemy wykonać kilka kroków ku temu, by owoce były świeże przez kilka dni.

Sponsorowane

Sprawdź czym kierować się przy zakupie mandarynek:

Jak przechowywać mandarynki?

mandarynki/ fot. canva

Zacznijmy od tego, w jakich warunkach owoc czuje się najlepiej. Temperatura przechowywania powinna wynosić od 6 do 8 stopni Celsjusza, a miejsce nie może być zbyt mocno nasłonecznione i wilgotne. Kiedy o zgrozo jedna zaczyna się psuć, wszystkie inne dookoła robią to samo. Po wstępnej analizie można wykluczyć już sporo miejsc w domu: lodówka, balkon czy spiżarnia to kiepski pomysł.

Sponsorowane

W takim razie, gdzie trzymać owoce? Opcji jest kilka:

  1. Papierowe torebki lub worki płócienne spełnią swoją funkcję, pod warunkiem że wewnątrz umieścimy maksymalnie 5 owoców i dobrze zawiniemy całość.
  2. Specjalne lodówki z pojemnikiem na owoce będą idealne, jednak nie każdy ma taką funkcję w swoim urządzeniu.
  3. Parapet bez grzejnika pod spodem to dobra opcja na 2-3 dni. Z reguły to miejsce ma niższą temperaturę niż pozostałe w domu.

Jak poznać, że mandarynki są zepsute?

zepsute mandarynki/ fot. canva

Najważniejsze to sprawdzenie skórki owocu. Powinna być cienka i sprężysta, jeśli zaczyna być miękka i się odkształcać to znak, że owoc traci świeżość. Gruba skóra z wyschniętym miąższem to najgorsza zmora kupującego.

Natomiast jeśli skórka jest cienka i ma delikatnie pomarańczowe zabawienie, oznacza to, że jest jeszcze zielona i warto ją zostawić by spokojnie dojrzała.

Sprawdź również:

Sponsorowane
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli