w

Jak przechowywać drożdże, które zostały po wykonanym przepisie

jak przechowywać drożdże

Jak przechowywać drożdże, które są jeszcze dobre, ale zostały po ostatnim przepisie? Na rynku mamy dostępne dwie wersje tego magicznego spulchniacza — drożdże suszone oraz świeże. O ile te pierwsze są po prostu proszkiem, który można przechowywać szczelnie zamknięte w szufladzie, o tyle ze świeżymi trzeba się obejść nieco inaczej.

Drożdże to niezbędny element w wypiekach czy cieście na pizzę. Nie zawsze potrzebujemy całej kostki, w konsekwencji czego zostaje nam kilka skrawków, które chcemy wykorzystać przy kolejnym przepisie. Dowiedz się jak przechowywać drożdże, by były zdatne do użycia po raz kolejny.

Sponsorowane

Działanie drożdży na człowieka

Drożdże piekarskie to źródło witamin z grupy B, działają korzystnie na włosy i paznokcie, więc pewnie nie raz widziałyście odżywki z ich użyciem. Dodatkowo wspierają układ odpornościowy. Jak rozpoznać czy drożdże są świeże?

Drożdże kupujemy w sklepach spożywczych, leżą one w lodówkach i są sprzedawane w małych kostkach. Mimo że warunki ich przechowywania są odpowiednie, nie mamy gwarancji, że produkt jest świeży i nadaje się do wypieków.

Świeży produkt powinien być elastyczny, z jednolitą barwą i przyjemnym zapachem. Jeśli czujesz, że są twarde i popękane zgłoś to obsłudze sklepu.

drożdże/ fot. canva
Sponsorowane

Jak przechowywać drożdże?

Gdy już kupisz odpowiedni produkt, zadbaj, by miał dobre warunki w twoim domu. Wystarczy przestrzegać kilku odpowiednich zasad co do przechowywania. W przeciwnym wypadku produkt może spleśnieć, a spożycie takiego produktu spowoduje zatrucie pokarmowe.

Drożdże przechowuj w lodówce do 10 dni. Muszą być owinięte papierem lub folią. Jeśli wiesz, że nie dasz rady wykorzystać produktu w przeciągu 10 dni, możesz śmiało zamrozić drożdże i przetrzymywać je do roku!

Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli