Spis treści
Kupiłaś duży wiejski chleb, i zastanawiasz się, jak go przechowywać by był świeży przez co najmniej kilka dni? Pewna tiktokerka zdradziła swój patent na utrzymywanie chleba w dobrej kondycji. Wystarczy do opakowania dorzucić kawałek warzywa. Jej zdaniem chleb będzie świeży nawet do 2 tygodni.
Jak przechowywać chleb, by był świeży przez wiele dni?
Świeże pieczywo to podstawa udanych śniadań, gdyż właśnie wtedy jemy go zdecydowanie najwięcej. Produkt ten jest bardzo nietrwały, co niestety da się odczuć już po jednym dniu. Bardzo szybko czerstwieje gdy nieodpowiednio go przetrzymujemy. Jest to naturalny proces, który można spowolnić, ale nie zatrzymać.

Tiktokerka z Wielkiej Brytanii, Katya Meckle opatentowała sposób na przechowywanie bochenka, w taki sposób, że jej zdaniem da się go jeść nawet dwa tygodnie. Brzmi to jak szaleństwo, ale jej zdaniem do opakowania po chlebie wystarczy wrzucić łodygę selera, który przedłuża trwałość.
Czy ten patent ma prawo działać? Otóż trzeba się przekonać na własnej skórze, gdyż każdy chleb jest inny i mogą one różnie reagować na powyższy trik.
Opinia internautów na temat triku
Jak można się spodziewać, zdania na ten temat są nieco podzielone. Jedni zachwalają trik, a inni mieszają go z błotem. Nie ma takiej dziedziny, gdzie wszyscy bylibyśmy zadowoleni.
Według komentujących jest sporo innych sposobów, które GWARANTUJĄ świeżość pieczywa nawet przez kilka tygodni. Jednym z nich jest mrożenie pieczywa, a konkretnie podzielenie go na mniejsze części i odmrażanie tyle, ile w danym momencie potrzebujemy.
Dobry chleb będzie świeży o wiele dłużej
Nie trzeba być filozofem, by stwierdzić, że produkt dobrej jakości może posłużyć nam o wiele dłużej. Jeśli kupić razowy chleb na zakwasie, możesz liczyć, że będzie dobry przez kilka dni. Wystarczy odpowiednio go zapakować w papier przechowywać w zamkniętej szafce lub chlebaku.