w

Jak prawidłowo smażyć pieczarki? To takie proste!

mguttman, Getty Images

Pieczarki to najbardziej popularne grzyby w polskich domach. I dzięki dzisiejszym poradom dowiesz się, jak je smażyć, aby były po prostu idealne! Zabieramy się do pracy.

Na bazie pieczarek można przygotować wiele pysznych dań – zupy, zapiekanki, makarony, sosy, czy w końcu omlety. Możliwości jest naprawdę wiele, dlatego warto wiedzieć jak prawidłowo smażyć pieczarki, aby w 100% cieszyć się ich walorami.

Sponsorowane

Jeśli chcesz, aby Twoje pieczarki nabrały pięknego i złocistego koloru i jednocześnie miały genialny smak i aromat zastosuj się do poniższych porad, a na pewno się nie zawiedziesz!

Jak smażyć pieczarki – kilka porad, które na pewno się przydadzą

Po pierwsze, dokładnie opłucz i osusz grzyby przy pomocy ręcznika papierowego. Zależy nam przecież, aby uzyskać efekt grzybów smażonych, a nie ugotowanych. Aby osiągnąć taki cel, musisz pozbyć się nadmiaru wody.

Po drugie, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki grzyby, najlepiej smażyć na maśle lub margarynie. Dzięki temu zabiegowi, ich smak będzie w 100% idealny.

Sponsorowane

Pieczarki powinniśmy smażyć na małym ogniu, bez pokrywki. Początkowo z grzybów może jeszcze parować woda, ale nie martw się już po chwili wszystko wróci do normy.

Smażone pieczarki/źródło: Tobias Buschmann, Getty Images

Kiedy pieczarki zmiękną i zaczną nabierać złocistego koloru, możesz doprawić je według uznania. Świetnie sprawdzi się tu zarówno klasyka – sól oraz pieprz, jak i – oregano, tymianek, zioła prowansalskie, cebula granulowana i czosnek w proszku.

Tak usmażone pieczarki możesz wykorzystać na wiele ciekawych sposobów. Ja już mam kilka pomysłów co z nimi zrobię, dlatego od razu zabieram się do pracy!

Zobacz także: Jak zrobić pierogi dwa razy szybciej?

Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani