w ,

Jak prawidłowo przechowywać kawę? W taki sposób nie wywietrzeje

Jak prawidłowo przechowywać kawę

Jak prawidłowo przechowywać kawę by zachowała pełnie smaku i nie wywietrzała. Istnieje kilka podstawowych zasad, których należy się trzymać zarówno przy kawie mielonej, jak i ziarenkach. Podpowiadamy jak wybrać odpowiednie miejsce na przechowywanie i jak sprawić by kawa była zawsze doskonała.

Przechowywanie kawy bywa kontrowersyjnym tematem. Możecie się zdziwić, jak wiele osób przechowuje ją w takich miejscach jak lodówka czy słoik na kuchennym parapecie. Czy są to dla niej odpowiednie miejsca? Z pewnością nie, w kwestii przechowywania kawy nie ma co kombinować i najlepiej postawić na proste rozwiązania!

Sponsorowane

Jak prawidłowo przechowywać kawę mieloną?

kawa mielona/ fot. Ready Made, canva

Mielona kawa ma to do siebie, że źle przechowywana traci swój aromat w mgnieniu oka, inaczej jest w przypadku całych ziarenek. Umieszczenie jej w szczelnym pojemniku nie gwarantuje, że zawsze będzie aromatyczna, więc najlepiej zaopatrzyć się w młynek i mielić ziarenka małymi porcjami, tuż przed zaparzeniem.

Jeśli jednak nie mamy możliwości mielenia kawy i kupujemy gotową mieszankę, warto zaopatrzyć się w odpowiednie opakowanie do przechowywania. Najlepiej nada się metalowa puszka lub szczelny szklany słoik. Musi być przechowywany w suchym, zacienionym miejscu o temperaturze pokojowej. Unikajmy skrajnych temperatur jak w przypadku lodówki czy szafki nad kuchenką gazową. W takich miejscach aromat szybko się wytrąci, nawet jeśli opakowanie jest szczelne.

Gdzie trzymać kawę ziarnistą?

Sponsorowane
kawa ziarnista/ fot. Lisa Fotios, canva

Tutaj mamy małą różnicę w przechowywaniu, gdyż ziarna nie powinny znaleźć się w metalowej puszce. Lepiej sprawdzi się szklany słoik lub specjalne opakowanie próżniowe.

Opakowania kawy, w których jest sprzedawana, są stworzone w taki sposób, by kawa nie miała zbyt wiele kontaktu z powietrzem. Przechowywanie w tych workach ma sens, jednak musimy pamiętać, by zawsze szczelnie je zawijać po każdym otwarciu. Takie opakowanie najlepiej wstawić do szafki, gdzie nie będzie dostępu do wilgoci i skrajnych temperatur.

Zobacz także:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli