Spis treści
Jak prawidłowo przechowywać kawę by zachowała pełnie smaku i nie wywietrzała. Istnieje kilka podstawowych zasad, których należy się trzymać zarówno przy kawie mielonej, jak i ziarenkach. Podpowiadamy jak wybrać odpowiednie miejsce na przechowywanie i jak sprawić by kawa była zawsze doskonała.
Przechowywanie kawy bywa kontrowersyjnym tematem. Możecie się zdziwić, jak wiele osób przechowuje ją w takich miejscach jak lodówka czy słoik na kuchennym parapecie. Czy są to dla niej odpowiednie miejsca? Z pewnością nie, w kwestii przechowywania kawy nie ma co kombinować i najlepiej postawić na proste rozwiązania!
Jak prawidłowo przechowywać kawę mieloną?

Mielona kawa ma to do siebie, że źle przechowywana traci swój aromat w mgnieniu oka, inaczej jest w przypadku całych ziarenek. Umieszczenie jej w szczelnym pojemniku nie gwarantuje, że zawsze będzie aromatyczna, więc najlepiej zaopatrzyć się w młynek i mielić ziarenka małymi porcjami, tuż przed zaparzeniem.
Jeśli jednak nie mamy możliwości mielenia kawy i kupujemy gotową mieszankę, warto zaopatrzyć się w odpowiednie opakowanie do przechowywania. Najlepiej nada się metalowa puszka lub szczelny szklany słoik. Musi być przechowywany w suchym, zacienionym miejscu o temperaturze pokojowej. Unikajmy skrajnych temperatur jak w przypadku lodówki czy szafki nad kuchenką gazową. W takich miejscach aromat szybko się wytrąci, nawet jeśli opakowanie jest szczelne.
Gdzie trzymać kawę ziarnistą?

Tutaj mamy małą różnicę w przechowywaniu, gdyż ziarna nie powinny znaleźć się w metalowej puszce. Lepiej sprawdzi się szklany słoik lub specjalne opakowanie próżniowe.
Opakowania kawy, w których jest sprzedawana, są stworzone w taki sposób, by kawa nie miała zbyt wiele kontaktu z powietrzem. Przechowywanie w tych workach ma sens, jednak musimy pamiętać, by zawsze szczelnie je zawijać po każdym otwarciu. Takie opakowanie najlepiej wstawić do szafki, gdzie nie będzie dostępu do wilgoci i skrajnych temperatur.
Zobacz także: