Spis treści
Zastanawiasz się, jak pozbyć się moli spożywczych ze swojej kuchni? A może chcesz się przed nimi uchronić na zapas? Z nami zrobisz to w mgnieniu oka!
Choć wydaje się nam, że dbamy o czystość i dobrą organizację w kuchni, nieoczekiwanie mogą zaatakować nas mole spożywcze. Kiedy pojawią się nieproszeni goście, musimy liczyć się z gruntownymi porządkami i dokładnym przejrzeniem każdego sypkiego i suchego produktu. Część z takich produktów najlepiej od razu wyrzucić do kosza. Tym bardziej, jeśli nie były szczelnie zamknięte i istnieje szansa, że mole mogły się tam dostać.
Dobrze też wiedzieć, co zrobić, aby w przyszłości nie dopuścić do takiej sytuacji. I jak się okazuje, z pomocą przychodzi niezawodny trik stosowany przez nasze babcie. Jak one radziły sobie z nieproszonymi lokatorami? I jak się przed nimi chroniły? Tego wszystkiego dowiesz się już za moment.
Jak pozbyć się moli spożywczych przy pomocy liścia laurowego?
Zanim przejdziemy do genialnego i przede wszystkim skutecznego triku, muszę podkreślić, że jest to oczywiście domowy sposób. Obejdzie się więc bez sklepowych produktów, które mają ochronić nas przed molami spożywczymi. Skuteczne rozwiązanie, które jest zarazem banalnie proste, przechowujesz w swojej kuchni. Co więcej, wykorzystujesz je na co dzień do przygotowania pysznych posiłków.
O jakim produkcie mowa? Oczywiście chodzi tu o niepozorny liść laurowy. Jak się okazuje, oprócz użycia w kuchni, warto również wykorzystać go do walki z molami spożywczymi. Wszystko co musisz zrobić w tym przypadku, to włożyć po 2 liście laurowe do pojemników, w których przechowujesz sypkie i suche produkty. Najlepiej, żeby były to szklane pojemniki. Intensywny zapach liści laurowych skutecznie odstraszy nieproszonych gości. I po kłopocie, mole nie będą już więcej Twoim wielkiem utrapieniem.

Oczywiście jeśli chcesz się dodatkowo zabezpieczyć i pozbyć moli na dobre, możesz jeszcze rozłożyć listki przyprawy bezpośrednio w szafkach kuchennych.
Domowe sposoby na walkę z molami spożywczymi
Pisząc o walce z molami spożywczymi, oprócz liścia laurowego warto wspomnieć o innych produktach kuchennych, które mogą pomóc. Wymienić można tu:
- cytrusy – mole spożywcze nie znoszą ich zapachu, a co za tym idzie ich obecność w kuchni skutecznie je odstraszy. Aby wzmocnić działanie cytrusów, podziel je w plastry i powbijaj w nie dodatkowo goździki. Cytrusy ułóż na małych talerzykach i umieść w kuchennych szaflach.
- ocet – to kolejny wróg moli spożywczych. Raz na jakiś czas możesz połączyć go z wodą i olejkiem goździkowym lub cytrynowym, po czym przemyć dokładnie wszystkie kuchenne szafki.
- saszetki z miętą lub lawendą – za tymi produktami również nie przepadają mole spożywcze. Warto więc się w nie zaopatrzyć lub samodzielnie je przygotować.
- wacik nasączony olejkami – i tu do wyboru masz kilka opcji: olejek eukaliptusowy, goździkowy, waniliowy, cytrynowy, miętowy lub lawendowy. Taki wacik również wkładasz do kuchennej szafki i to wszystko.
Konserwacja i przechowywanie żywności
Folia bąbelkowa w lodówce to nie żart. Dlaczego warto to robić?
Jak przechowywać truskawki? Nie zmarnuje się ani jeden owoc
Czy można mrozić pieczarki? Jaka forma będzie najlepsza?
Zamówił zakupy z dostawą do domu. W torbie z chlebem znalazł ŻYWY gratis
Kiszone szparagi mogą postać nawet cały rok. Sprawdź jak się za nie zabrać
Ile można przechowywać otwarte wino? Zaledwie kilka dni
Czosnek NIE może być przechowywany w ten sposób. Straci smak i właściwości
Jak przechowywać świeży imbir? To miejsce będzie najlepsze
Czy można mrozić awokado? O czym warto pamiętać?
Zobacz więcej