w

Jak powstają nasze ulubione frytki? Produkcja frytek McDonald’s od kuchni

frytki z McDonald's
pixelshot

Frytki z popularnej sieci fastfoodów McDonald’s są jednymi z najbardziej lubianych na świecie i raczej nie ma osoby, która choć raz w życiu nie jadła tej przekąski. Jesteś ciekawa, jak odbywa się masowa produkcja tego przysmaku i gdzie tkwi sekret tych wyjątkowych frytek? Zobacz poniżej!

Wiele razy przekonałam się, że frytka frytce nie równa. Choć przygotowanie tego produktu nie jest skomplikowane, to również można je zepsuć! Zbyt długie smażenie, nieodpowiednia temperatura oleju czy zła odmiana ziemniaków, wpływa na smak. W końcu nikt nie chce jeść miękkich i rozlazłych frytek, które ociekają tłuszczem.

Sponsorowane

Frytki można podzielić na kilka rodzai: belgijskie (czyli te grubsze), cienkie (które są podawane do w fast foodach) oraz frytki o fantazyjnych kształtach (karbowane, duszki itp.). Jak produkuje się te z Amerykańskiej sieciówki? Otóż składa się na to kilka procesów!

Jak powstają frytki z McDonald’s w polskiej fabryce?

Produkcja tego przysmaku zaczyna się od doboru odpowiednich ziemniaków, w Polsce wyróżnia się dwa rodzaje: Innovator i Ludmilla. Maja charakterystyczne podłużne bulwy i odpowiednią zawartość skrobi. Następnie ziemniaki są sortowane, myte i obierane. Do tego celu wykorzystuje się specjalne maszyny, które w godzinę potrafią obrobić nawet 35 ton ziemniaków.

Kolejny etap to selekcja pod względem wielkości. Frytki trafiają do maszyny krojącej, jeśli jakaś bulwa jest mniejsza lub większa trafia pod specjalne ostrze.

Następny krok to podgrzanie frytek, by nabrały odpowiedniej, puszystej konsystencji. W takim procesie frytki są wielokrotnie podgrzewane, zanim trafią na nasz talerz. Podgrzane frytki zostają poddane selekcji, gdzie odrzuca się te z przebarwieniami. Część z nich trafia do laboratorium, gdzie poddaje się badaniu pod względem chemicznym.

Sponsorowane

Po tych wszystkich krokach poddaje się je wibracjom i pakuje porcjami do worków. Stamtąd trafiają prosto do restauracji i na nasze talerze.

Zobacz również:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    2 komentarzy

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli