Patelnia wydaje się bardzo mocnym narzędziem kuchennym, które trudno zniszczyć. Prawda jest taka, że złe użytkowanie patelni prędzej czy później doprowadzi do tego, że ciężko będzie przygotować na niej posiłek. Jak postępować, by patelnia była cały czas w dobrym stanie? Zobacz porady, które udało nam się zgromadzić.
Patelnia to niezwykle przydatne narzędzie w kuchni, bez niej ciężko byłoby smażyć mięso i podduszać konkretne dania. Jeśli zainwestowałaś spore pieniądze w swoje patenie, warto zainteresować się konserwacją, by służyły ci jeszcze wiele lat.
Podstawową zasadą jest nie wkładanie patelni do wody, w momencie, gdy jest gorąca. Taka gwałtowna zmiana temperatury poważnie wpływa na metal. Zamiast szybkiego mycia po gotowaniu, lepiej odłożyć patelnię na bok i poczekać aż całkowicie wystygnie. Korzystaj z delikatnego detergentu i miękkiej gąbki, by nie zarysować powierzchni patelni.

Jak dbać o patelnię ceramiczną?
Patelnia ceramiczna jest najbardziej bezpieczna dla zdrowia człowieka, gdyż nie wydziela żadnych szkodliwych substancji podczas podgrzewania.
Przed pierwszym użyciem należy posmarować patelnię odrobiną oleju i pozbyć się nadmiaru np. ręcznikiem papierowym. Przechowuj patelnie w ciemnym i suchym miejscu, a gdy będziesz chciała jej ponownie użyć dodaj odrobinę oleju, by ponownie zakonserwować naczynie.
Nigdy nie rysuj patelni metalowymi szczypcami, nożem czy widelcem. Używaj jedynie drewnianych i silikonowych narzędzi .
4 komentarzy