w

Jak odgrzewać kotlety schabowe aby nie były twarde? Jest na to sposób

jak odgrzewać kotlety schabowe
Samuel McNulty, Getty Images

Często po obiedzie zostaje sporo jedzenia. Dlatego dziś podpowiemy jak odgrzewać kotlety schabowe, aby były idealne w smaku. To takie proste!

Chyba nikogo nie zaskoczę, jeśli stwierdzę, że najbardziej popularnym obiadem w naszym kraju są kotlety schabowe w towarzystwie ziemniaków i kolorowej surówki. Ta pyszna kombinacja smakowa kojarzy mi się za każdym razem z domowym obiadem u mamy.

I często zdarza się tak, że przygotowuje za dużo składników na rodzinny obiad. Nigdy nie potrafię do końca określić ile jedzenia będę dokładnie potrzebować, aby zaspokoić głód mojej rodziny. A kiedy mamy gości, to już w ogóle czarna magia.

Jeśli śledzisz moje artykuły od dłuższego czasu, to wiesz, że należę do grona osób, które lubią być przygotowane na każdą okazję. Zawsze więc robię trochę więcej jedzenia, aby niczego mi nie zabrakło. Od razu zaznaczam jednak, że nigdy nie marnuje jedzenia. Po prostu wykorzystuje je w ciągu kolejnych dni. Też tak robicie?

jak odgrzewać kotlety schabowe
Kotlety schabowe na obiad/źródło: Patryk_Kosmider, Getty Images

Jak odgrzewać kotlety schabowe?

Wracając jednak do kotletów schabowych, dziś zdradzę Wam, jak w prosty i szybki sposób przywrócić im świeżość. Nikt nawet nie zauważy różnicy!

Aby otrzymać takie efekty już na wstępnie odrzućcie pomysł z odgrzaniem schabowych w mikrofalówce lub na patelni. W ten sposób może i kotlety będą ciepłe, ale jednocześnie będą twarde i suche. Od pierwszego kęsa da się wyczuć, że nie są one idealnie świeże.

Nie martwcie się jednak, jest skuteczne rozwiązanie w tym wypadku. Wystarczy, że odgrzejecie kotlety schabowe w piekarniku. Po wyjęciu z lodówki, układamy kotlety w formie do pieczenia. Oczywiście powinna być ona wcześniej wyłożona papierem do pieczenia. Kawałki mięsa układamy obok siebie, tak, aby żadne części na siebie nie nachodziły.

Następnie przykrywamy je folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na 15 minut. Dzięki takiemu zabezpieczeniu, będziecie mieć pewność, że podczas wizyty w piekarniku kotlety schabowe nie stracą swej wyjątkowej kruchości.

Zobacz także: Te placki ziemniaczane nie wymagają ścierania na tarce. Zrobisz je w inny sposób!

  • Miniatura:
  • Samuel McNulty, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani