w

Jak mrozić chleb? Wiele osób robi to źle z jednego powodu

Qwart, Getty Images

W wielu domach skonsumowanie chleba zajmuje więcej czasu niż jedna doba. Aby zachować świeżość pieczywa na dłużej warto umieścić je w zamrażarce. Jak mrozić chleb? Tego dowiesz się już za moment!

Chrupkie pieczywo to niezbędny element praktycznie każdego śniadania. Czy to jako baza kolorowych kanapek, dodatek do smacznej jajecznicy, czy w końcu uzupełnienie do parówek. I choć ciężko wyobrazić sobie śniadanie bez pieczywa, bardzo często nie jesteśmy w stanie go zjeść w ciągu kilku godzin. A jak wiadomo świeże pieczywo jest najlepsze.

Sponsorowane

Aby nie marnować jedzenia i jednocześnie cieszyć się codziennie świeżym pieczywem bez ciągłego odwiedzania piekarnii lub supermarketów, stosuje pewien przydatny trik. Tobie również gorąco go polecam! A mianowicie chodzi tu o mrożenie chleba.

Jak mrozić chleb, aby nie stracił smaku i świeżości po rozmrożeniu?

Kiedy wracam z zakupów od razu dzielę chleb na kilka części. Następnie pakuję kilka kanapek do woreczków foliowych, po czym szczelnie je zamykam. Dzięki temu zabiegowi chleb się nie wysuszy. Wiele osób wkłada pieczywo do zamrażarki w papierowych torebkach lub bez żadnej osłonki, a to duży błąd.

Pamiętaj, chleb musi być świeży, aby po rozmrożeniu był nadal idealny. Jednocześnie chleb nie może być gorący. Możesz go mrozić dopiero po tym, jak ostygnie.

Sponsorowane

Chleb zamrożony w ten sposób można przechowywać w zamrażarce do 3 miesięcy. Tak więc jest to sprawdzony patent, który z pewnością ułatwi Ci życie i wyeliminuje w 100% marnowanie jedzenia lub niepotrzebne wizyty w sklepie.

Jak rozmrażać chleb?

Skoro już wiesz jak mrozić chleb, czas dowiedzieć się w jaki sposób przywrócić mu świeżość. Wystarczy, że wyjmiesz chleb z zamrażarki i odłożysz go na bok. Jeśli zależy Ci na czasie i chrupkiej skorupce, ułóż kawałki zamrożonego chleba bez folii na blaszce do pieczenia i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Urządzenie powinno pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez kilka-kilkanaście minut – w zależności od grubości kromek.

I na koniec warto dodać, że raz rozmrożonego chleba nie powinno się drugi raz wkładać do zamrażarki. Okej, teraz już znasz wszystkie triki związane z mrożeniem chleba. Koniecznie daj mi znać co myślisz o zaprezentowanych dziś rozwiązaniach. Do usłyszenia!

Zobacz także: Delikatne naleśniki bez grama mąki pszennej

Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani