Roztopiona czekolada jest genialnym dodatkiem do deserów i wypieków. Można nią polać zarówno słodkie, jak i słone przekąski, przykładem są precelki i paluszki w czekoladzie, które tak uwielbiamy! Czekoladę można rozpuścić w kąpieli wodnej, jednak nieco szybszym sposobem będzie zrobienie tego w kuchence mikrofalowej bez przypalonej czekolady w gratisie!
Jak idealnie roztopić czekoladę w mikrofalówce?
Czy zdarzyło Ci się wpaść na „genialny” plan rozpuszczania czekolady w mikrofalówce? Po minutowym programie wyciągałaś spalone kawałki czekolady, które nadawały się jedynie do kosza? Otóż ja miałam taką sytuację… nie raz! Po wielu próbach odkryłam banalny sposób, jak roztopić czekoladę w mikrofalówce!

Zacznij od dokładnego pokrojenia czekolady na drobne kawałki. Duże kostki będą się nierównomiernie rozpuszczać, a w wyniku część czekolady będzie twarda, a reszta się przypali.
Następnie przesyp poszatkowaną czekoladę do szklanej miski i dolej łyżkę wody. Wstaw miskę do mikrofali na 30 sekund, następnie wyciągnij i przemieszaj. Ponownie wstaw miseczkę do urządzenia i po 30 sekundach wymieszaj czekoladę, rób tak do momentu całkowitego rozpuszczenia. Na początku może Ci się to wydać bez sensu, czekolada nie roztopi się po dwóch razach, jednak za każdym kolejnym będzie widać efekty. Zobacz jakie to łatwe!
Zobacz także: