w

Jak gotować ziemniaki, aby zachwycały smakiem i wyglądem? Przyda się cytryna

jak gotować ziemniaki
inewsistock, Getty Images

Chcesz przygotować idealnie kremową ziemniaczaną mieszankę, ale coś nie wychodzi za każdym razem? Jak gotować ziemniaki, aby były idealne pod każdym kątem?

Mogłoby się wydawać, że gotowanie ziemniaków to „bułka z masłem”. Po prostu wrzucamy ziemniaki do wody, solimy je i gotujemy do miękkości. Na pozór nie ma tu nic trudnego. I w takim układzie każdy z nas doskonale wie, jak przygotować idealne ziemniaki. Ale czy na pewno?

Sponsorowane

O ile w teorii wszystko wydaje się proste, to kiedy przychodzi do praktyki, pojawiają się problemy. Dlatego dziś prześledzimy po kolei proces gotowania ziemniaków, aby nie popełnić żadnej gafy. Ta wiedza z pewnością się przyda, ponieważ ziemniaki to baza wielu dań. Warto więc wiedzieć, na co należy zwrócić uwagę przy ich przygotowaniu. Zaczynamy!

Jak gotować ziemniaki, aby wyszły idealne za każdym razem?

Praca nad przygotowaniem idealnych ziemniaków rozpoczyna się już na etapie zakupów. Zanim wybierzemy konkretny typ ziemniaka, powinniśmy dokładnie wiedzieć do czego chcemy je wykorzystać. Obecnie w marketach na etykietach z ziemniakami nie brakuje informacji do czego najlepiej się nadają – pieczenia, gotowania, czy do sałatki.

Oprócz wyboru odpowiedniego typu, warto również przyjrzeć się samym ziemniakom. Czy na pewno nie ma na nich pleśni lub zielonych zabarwień? Jeśli są od tego wolne, możesz je spokojnie kupić.

jak gotować ziemniaki
Jak wybrać najlepsze ziemniaki?/źródło: stocksnapper, Getty Images Pro
Sponsorowane

Będąc już w domu, przygotuj garnek odpowiedniej wielkości, w którym bez problemu zmieszczą się nasze ziemniaki. Pamiętaj, aby ziemniaki dobrze się ugotowały, potrzebują być całkowicie zanurzone w wodzie, dlatego tę kwestię również weź pod uwagę przy wyborze odpowiedniego garnka.

Co więcej, ziemniaki najlepiej gotować w gorącej wodzie, dzięki czemu zaoszczędzisz nie tylko sporo czasu, ale też ziemniaki nie stracą swoich cennych wartości odżywczych. Dlatego najpierw umieść w garnku wodę, dodaj sól i zagotuj mieszankę.

Warto na tym etapie dodać do garnka jeszcze jeden składnik, a mianowicie sok z cytryny. Dzięki niemu, nie tylko tylko nadasz swoim ziemniakom wyrazistego smaku. Obecność cytrusa wpłynie również korzystnie na strukturę ziemniaka, sprawi, że nie będzie się rozpadał. Co więcej, gotując ziemniaki z dodatkiem soku z cytryny masz pewność, że nie ściemnieją.

W międzyczasie zdążysz spokojnie obrać ziemniaki i je przepłukać. Gdy woda będzie już gorąca, wrzuć do środka ostrożnie ziemniaki. Gotuj je pod przykryciem ok. 25 minut na małym ogniu.

Jak sprawdzić czy ziemniaki są już gotowe? Nabij je na widelec. Jeśli będziesz mogła zrobić to bez problemu, to znak, że ziemniaki można już odcedzać.

Nie zapomnij o dodatkach

Zanim zaczniesz ugniatać ziemniaki, warto pamiętać, że i na tym etapie również możesz wpłynąć korzystnie na ich smak i strukturę. Jeśli chcesz, aby ziemniaki były idealnie kremowe, a co za tym idzie, dosłownie rozpływały się w ustach, warto dodać do nich mleko, masło lub miękki ser.

Sponsorowane

Proporcje będą się tu zmieniać w zależności od tego jaki efekt chcesz otrzymać. Najlepiej dodawać produkty na raty, aby cały czas mieć kontrolę nad ziemniaki. Lepiej dodać trochę mniej produktu na początek, niż zostać z mieszanką, która nie spełnia naszych oczekiwań.

Zobacz także: Zapomniany sposób na duszone mięso. Wystarczy szczypta sody, by odmienić gulasz

  • Miniatura:
  • inewsistock, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    3 komentarzy

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani