Spis treści
Czy wiesz, jak gotować szparagi, aby były perfekcyjne pod każdym kątem? Jak długo to robić? Już za moment odpowiemy na wszystkie Twoje pytania.
Sezon na zielone szparagi właśnie ruszył, a że jest krótki, warto wykorzystać go w 100%. Warto zacząć więc od określenia dokładnego terminu, jak długo możemy cieszyć się zielonymi szparagami. Otóż sezon na pyszne warzywa rozpoczyna się końcem kwietnia i trwa do końca czerwca. W sumie więc, mamy dwa pełne miesiące na przygotowanie genialnych dań z ich udziałem.
Aby cieszyć się idealnym smakiem zielonych szparagów, dobrze wiedzieć, jak należy je odpowiednio ugotować. Z pozoru mogłoby się wydawać, że nie ma w tym większej filozofii, ale w praktyce warto pamiętać o kilku kluczowych sprawach.
Jak gotować szparagi?
Co zrobić, aby ugotowane szparagi były smaczne i chrupiące? Jak ich nie rozgotować i zachować jednocześnie wszystkie cenne wartości?
Otóż zakupione zielone szparagi w pierwszej kolejności należy dokładnie obejrzeć i umyć pod bieżącą wodą. Warto podkreślić, że ten rodzaj szparag nie wymaga obierania. Usunąć musimy jedynie końcówki, ale to akurat bułka z masłem.

Na palniku ustawiamy wysoki garnek z wodą. Następnie wkładamy do niego zielone warzywa. Pamiętaj, że szparagi należy ułożyć pionowo – ich czubki mają wystawać ponad powierzchnię wody. I tu mała rada, jeśli twój garnek jest szeroki i chcesz zachować warzywa w jednym miejscu, przed włożeniem ich do wody, zwiąż je przy pomocy sznurka.
Następnie gotuj z łyżeczką soli i łyżeczką cukru ok. 5 minut. Czas ten mierz od chwili zagotowania wody. Po wyjęciu szparagów z wody i pozbyciu się sznurka, możesz je od razu serwować.
Pamiętaj, dobrze ugotowane szparagi powinny mieć piękny zielony kolor. Co więcej, powinny zachować swoją chrupkość i jędrność.
Do czego użyć ugotowane szparagi?
Oczywiście możesz podać je bezpośrednio jako warzywny dodatek do obiadu. Możesz również przy ich pomocy urozmaicić wiosenne sałatki. Szparagi świetnie odnajdą się również w omlecie, czy na pizzy. Sprawdzą się również jako ciekawa przekąska z parmezanem, ciastem francuskim i ulubionym sosem.
Podstawy gotowania, które musisz znać
Sos pomidorowy do pizzy
Tego nie można podgrzewać w mikrofalówce. Będzie niesmaczne i może wybuchnąć
Czy rabarbar trzeba obierać? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości
Czym obciążyć ciasto na tartę podczas pieczenia? Podpowiadamy
Kuchenne niezbędniki. Jakie produkty musisz mieć zawsze w swojej kuchni?
Jak przygotować kapustę na gołąbki bez sparzania? Przygotuj mleko
W czym moczyć bułkę na mielone? Odpowiedź jest tylko jedna
Gotowanie młodej kapusty krok po kroku. Wyjdzie idealna
Jak gotować komosę ryżową, aby była idealnie sypka?
Zobacz więcej
Wiosna w Twojej kuchni
Szwedzka sałatka do obiadu. Przypomina popularną mizerię
Zupa z botwiny z ziemniakami. Idealny wiosenny obiad
Herbata brzozowa z młodych liści. Regularne picie czyni cuda
Tarta z rabarbarem i truskawkami zachwyca smakiem i wyglądem
Wiosenna zupa botwinka. Lista składników i sposób przygotowania
Jak zrobić kompot z rabarbaru? Wyjdzie jak u mamy
Obłędne roladki ze szpinakiem. Idealne na wiosenny obiad
Placki z cukinii. Chrupiąca skórka i miękkie wnętrze
Szparagi w cieście francuskim. 3 składniki i 10 minut pracy
Zobacz więcej